Bagenkoppere vil sikre brugs: De låner den 1,5 millioner

Poul-Arne Madsen (t.v.) og Steen Juhl Pedersen glæder sig til den forestående fremtidssikring af brugsen, hvor der blandt andet kommer nyt køle- og fryseinventar. Brugsen er selvstændig. Foto: Michael Lorenzen

Bagenkoppere vil sikre brugs: De låner den 1,5 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bestyrelse for Brugsen i Bagenkop har skaffet 1,5 million kroner - nu er der nok til udskiftning af køle- og fryseanlægget med tilhørende bokse og skabe. Men man vil gerne have større projekt gennemført.

Bagenkop: Dagli´Brugsen Bagenkop står foran en fremtidssikring, som delvist vil blive finansieret på utraditionel vis. Det foregår nemlig via lån fra kunderne. Der er samlet 1,5 million kroner ind fra 40 forskellige bagenkoppere.

- Det er bedre, at vi kan låne nogle af pengene til projektet fra kunderne end i banken, og så er det kunderne, som får renterne, påpeger formanden for bestyrelsen, Poul-Arne Madsen, og uddeler Steen Juhl Pedersen.

Dagli' Brugsen Bagenkop er på ingen måde truet, men når man alligevel skal i gang med en renovering, kan man lige så godt gøre en del ud det, påpeger de.

- Vi har de seneste år haft en masse reparationer på vores køle- og frysebokse. Det er dyrt, og så drives de med freon, som er belagt med høje energiafgifter. Nu går vi over til CO2-køling i stedet. Og de installationer, som styrer systemet, placeres uden for butikken i stedet for i kælderen som nu. De har brugt megen strøm dernede i denne varme sommer, oplyser Steen Juhl Pedersen og Poul-Arne Madsen.

40 er med - minimum 10.000 kroner
Indtil videre er der lånt fra 40 bagekoppere, heraf 18 "tilflyttere" (folk, som ikke er født i lokalområdet).Miniumsbeløbet er 10.000 kroner, men flere har udlånt mere, og enkelte helt op til 100.000 kroner hver.

Lånet er ti-årigt og afdragsfrit de første fem år.

Skulle en låntager dø, betales pengene straks tilbage til boet.

Flere i Bagenkop har sagt, at de gerne vil støtte, men ikke kan klare 10.000 kroner. Der arbejdes med en ordning, så 1000 kroner også er i orden. Långiverne får så ikke renter, men får pengene tilbage til sin tid (de 10 år).

Når minimumsbeløbet er sat til 10.000 kroner, er det af praktiske årsager, blandt andet at man skal betale en revisor, og at alt skal indberettes til Skat.

Lokal styrke

Udskiftningen af køle- og fryseanlægget er sat til 1,2 million kroner. Så de penge har man altså i hus. Men ønskerne rækker videre. Gulvet skulle gerne skiftes, der skal males, og butikken i øvrigt indrettes på en anden måde end i dag.

Det helt store projekt står i 3,5 millioner kroner. Der er søgt penge hos FLAG (fiskeriets lokale aktionsmidler), fordi butikken har stor betydning for blandt andet havnen. Nu ligger der en anbefaling fra den lokale komité til ministeriet, som afgør, om der gives et beløb til projektet.

Desuden har man søgt 1,5 million kroner i Brugsforeningernes Låne- og Garantifond, lige som man har sendt en ansøgning til kreditforeningen. Navnlig sidstnævnte er en "sort hest", men håbet er en million.

- Nu har vi i hvert fald bevist det lokale sammenhold med de indsamlede midler. En Coop-konsulent, der var her i Bagenkop, trak lidt på smilebåndet, da vi nævnte, at vi ville skaffe en halv million. Holdningen var, at Langeland er et fattigt område, så det ville ikke kunne lade sig gøre, men nu har vi tilsagn om det tre-dobbelte.

Modellen har dagli´brugsen fået inspiration til fra det jyske, men her er en forskel.

- Flere af de steder, som har gjort det, har skullet genåbne deres brugs, som var blevet lukket. De har altså været nødt til at handle i panik. Det har vi ikke. Det her er velovervejet.

1. december skal Dagli' Brugsen Bagenkop vide, hvor meget man har at gøre med. Så skal der udarbejdes et mere detaljeret projekt. Ombygningen og udskiftningen vil blive foretaget i februar og marts.

- Det er i vores mest stille periode, for vi kan nok ikke undgå at skulle lukke et par dage undervejs. Det vil naturligvis blive varslet i god tid, så kunderne kan købe ind til de dage, de ikke kan komme her.

Der skal indhentes tilbud fra leverandører og håndværkere, og en halv snes andre tilsvarende brugser skal igennem det samme i den kommende tid. Måske kan man få rabat på køle- og frysesystemet, hvis alle disse butikker lægger én samlet ordre på denne del.

Få fat i pendlere

Dagli' Brugsen Bagenkop har godt fat i de lokale. På et strategiseminar fik man opgjort, at man har omkring 60 procent af omsætningen på dagligvarer, som bagenkopperne lægger. Og der er også solid opbakning fra sommer- og fritidshusfolket.

- Men vi skal højere op. Det handler om at få fat i dem, som pendler. Vi ligger jo allersidst på ruten, når de skal hjem. Dels har vi sat en række varer ned, så de matcher både Kvicklys og SuperBrugsens priser. Dels sender vi tilbud ud via vores sms-tjeneste lige omkring frokost. Vi ved af erfaring, at folk bruger deres telefon meget netop i middagspausen, fortæller Steen Juhl Pedersen og Poul-Arne Madsen.

Dagli'Brugsen Bagenkop har godt 500 medlemmer.

Bagenkoppere vil sikre brugs: De låner den 1,5 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce