Asylsøgerne føler, at de udretter noget og giver noget tilbage, når de frivilligt maler asylskolen i Rudkøbing. Det hjælper også på budgettet, mener kommunen.

Efter fem tomme år er skolebygningen i Rudkøbing igen fyldt. Nu med duften af frisk maling, musik fra en radio, otte asylsøgere i malerdragter og lyden af et råb: "coffee".

Det er Torben Hansen, teknisk medarbejder på Asylcenter Holmegaard, der kalder de malende sammen. Det er tid til pause, en bid blødt brød og en kop kaffe.

Siden 18. januar har mellem fire og otte frivillige asylsøgere hver dag strøget de 12 gamle, farvede klasselokaler over med hvid maling. Det gør de, for at gøre klasselokalerne klar til, at de selv og øens andre voksne asylsøgere kan blive undervist i dansk og engelsk. Og så gør de det for at give noget tilbage til Danmark.

Giver noget igen

- Jeg er ikke kommet til Danmark for at få penge. Jeg bryder mig ikke om, at regeringen giver mig penge gratis, siger Mohammad Omidi, asylsøger, der oprindeligt kommer fra Iran.

Han har lagt malerrullen med hvid maling fra sig, mens han fortæller.

- Jeg vil gerne gøre noget for Danmark og danskerne. Derfor vil jeg gerne male skolen, siger asylsøgeren, der har været i Danmark i cirka et halvt år.

Samme holdning har Ziad Faour, der beskytter sit hoved mod hvide stænk med en bøllehat.

- Regeringen giver os alting, så det er godt at kunne hjælpe kommunen med at male skolen, siger asylsøgeren, der er statsløs palæstinenser, flygtet fra Syrien.

Reducerer budgettet

De skal begge to - hvis de stadig er på Langeland til den tid - undervises i de nymalede lokaler, når asylskolen er klar til at rykke ind.

Det sker omkring sommerferien, vurderer Thomas Buhl, der står for bygge-og anlægsprojekter i Langeland Kommune.

Selv om lokalerne er nymalede, skal der også en masse professionelle håndværkere til at gøre istandsættelsen, som asylsøgerne har begyndt, færdig.

- Asylanterne laver den del af malerarbejdet, der er ukompliceret. Resten kommer i udbud. Derudover skal der laves nogle it-installationer, lærerværelse og -arbejdspladser. Der skal laves ekstra toiletter til handicappede og personale, og de nuværende toiletter skal opgraderes. Og på sigt skal der males vinduer og laves tilgængelighed, så kørestolsbrugere også kan bruge de to nederste etager, forklarer Thomas Buhl.

I alt er istandsættelsesbudgettet på tre millioner. En pris som Udlændingestyrelsen betaler.

- Det er en ramme, der er besluttet fra politiske hold. Det sætter sine begrænsninger på, hvor langt vi kan nå, siger Thomas Buhl, der er glad for, at kommunen og asylcenteret er blevet enige om, at asylsøgerne arbejder frivilligt med at male skolen.

- Det er der mange gode argumenter for at gøre. Det giver dem noget at lave, de får ejerskab over skolen, som alle ved, de selv har sat i stand, og det er med til at reducere budgettet, siger han.

Ude på gangen synger en eller anden en sang med skæve toner og mellemøstlig lyd. Under bøllehatten smiler Ziad Faour. Han er stolt over at være med til at male sin skole.

- Det er vores skole. Det er min skole. Det er godt at lave noget, siger han.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.