Alternative Langeland: Haven er en førstehjælpskasse

Kartebolle, som planten her hedder, kan laves til medicin, som kan bruges mod borelia. Det er en af de mediciner, som Cornelia ofte lærer patienter at lave.

Alternative Langeland: Haven er en førstehjælpskasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturterapeut Cornelia Reinholz brygger tinkturer og rører salver med urter fra den nordlangelandske have

De kanylelignende hår på bladene stikker i hendes hænder. Det svier og skaber blærer, når brændenældernes histamin kommer ind under huden.

For Cornelia Reinholz er det naturligt at plukke de brændende planter med bare hænder.

- Hvis alle mennesker vidste, hvor store healende kræfter, der er i brændenælder, ville man aldrig fjerne dem, siger naturterapeuten Cornelia Reinholz om det, de fleste ville kalde en ukrudtsplante.

I den nordlangelandske have er nælderne ikke ukrudt. De er krigerplanter, der giver power og lækre frø til muslien på yoghurten.

Og så er de en essentiel ingrediens i urteteen, Cornelia Reinholz plukker hver morgen.

- Det er en af mine vigtigste planter. Den har gode virkninger på blodet, den er fyldt med jern og vitaminer, den virker udrensende. Og så giver den gennemslagskraft. Frøene har samme virkning som ginseng, fortæller hun.

Healende ukrudt

Oplært ved en peruviansk shaman, en indisk naturlæge og hos den tyske oldemoder, der rørte svinefedt med urter til at heale sår, bruger Cornelia Reinholz sin viden som avuryedabehandler, healer, massør og ikke mindst naturterapeut.

I haven hersker kontrolleret anarki. Og ukrudt bliver helt klart defineret anderledes end i en gennemsnitlig parcelhushave.

- Der er mange mennesker, der har udviklet en angst for planter og urter. Vi har bevæget os så langt fra naturen, at vi fjerner den, siger hun, mens hun udpeger ukrudtets egenskaber:

De høje, stikkende kartebolle-planter kan bruges mod borelia, morgenfruen healer sår - både fysiske og emotionelle - gråbynke er godt for underliv og fordøjelse, tallerkensmækker har antibiotiske virkninger, og lancetbladet vejbred er god til hostesaft.

Helbred dig selv

Flere af de grønne stængler og blade bliver samlet og hældt over med kogende vand. En grøn te, der dufter hen ad henna og smager både fodformet og sundt, serverer Cornelia Reinholz ved havebordet.

- Virkningen kommer før smagen. Men nogle gange kommer jeg lidt citrongræs i også. Man kan blande lige hvad man vil. Jeg bruger min intuition og tror på, at det, jeg har lyst til, også er det, som min krop har brug for, siger hun.

Teerne er bare en lille del af naturmedikamenterne. Som indianerne engang gjorde det, laver hun også afkog af planter. Som hun har lært det af den indiske naturlæge, brygger hun tinkturer, eller hun rører salver som sin oldemor. Alt sammen lavet af planter, som haven forsyner hende med.

- Der findes planter, som man ikke skal have for meget af, men der er ikke de store bivirkninger ved naturmedicin, som der er ved skolemedicin, fortæller Cornelia Reinholz.

Hun lærer sine klienter at røre eller brygge deres egen medicin, for hun må ikke sælge tinkturerne og salverne som naturmedicin.

- Men det er også en del af den healende proces at lære at helbrede sig selv, fortæller naturterapeuten.

Klik dig gennem billederne og find blandt andet opskrifter på hostesaft og ansigtsvand.

Alternative Langeland: Haven er en førstehjælpskasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce