Alt i én: Skovsgaard Gods samler natur og kultur

Bjarne Hansen kom til som ny administrator for Danmarks Naturfond i 2018. Siden har han sat flere tiltag i gang på Skovsgaard Gods. Blandt andet driver godset nu også caféen. Arkivfoto: Robert Wengler.

Alt i én: Skovsgaard Gods samler natur og kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 30.000 gæster besøger hvert år Skovsgaard Gods på Langeland. Uanset om det er for at høre om stedets historie, hjælpe til i køkkenhaven, nyde naturen eller indtage en frokost i caféen, er alle velkomne.

En skolebus kører op og holder foran caféen. Ud træder en skoleklasse. Børnene kigger sig omkring. Det er en kølig formiddag, og nogle af børnene skutter sig lidt, men de ser ud til, at de nyder at være ude af klasseværelset.

Skoleklassen er blot nogle af de mange tusinde gæster, der hvert år besøger Skovsgaard Gods på Langeland.

- Vi har omkring 30.000 gæster årligt: 10.000 er børn som den skoleklasse, der er på besøg i dag. Så har vi omkring 10.000, som kommer for at se museerne og 10.000, som kommer for at bruge stisystemerne og gå en tur i området, siger Bjarne Hansen. Han er administrator for Danmarks Naturfond, som ejer Skovsgaard Gods.

- Sidste år overtog vi også caféen og driver nu den. Ovenpå er der sovesal til elever og voksne, som er på lejrtur. Fra nu af og frem til sommerferien har vi rigtig mange børn, som kommer forbi, fortsætter han.

Det er ikke kun cafédriften som er nyt. Der er sket meget på Skovsgaard Gods, siden Bjarne Hansen kom til sidste år. Men først er en kort gennemgang af godsets historie nok på sin plads:

Den første officielle ejer var væbneren Peder Modeskal dateret i 1457. Modeskals adelsslægt førte godset og herregårdsdriften videre i ni generationer. I 1760 blev stedet solgt på auktion til tre langelandske brødre ved navn Michelsen. Brødrenes bondeslægt fortsætter af forskellige veje godsejerskabet hele vejen frem til 1979. I 1887 bliver Skovsgaards hovedbygning, som tidligere var en såkaldt borggård, revet ned og genopført som den røde renæssance-inspirerede hovedbygning, der stadig står der i dag. Godsets sidste slægtsejer, Ellen Fuglede, døde i 1979. Den ugifte Frk. Fuglede elskede naturen omkring Skovsgaard, og det var hende magtpåliggende, at ejendommen og naturen efter hendes død ikke blev udnyttet eller bebygget, og i sit testamente efterlod hun Skovsgaard og godsets tilhørende 389 hektar land til Danmarks Naturfond.Siden overdragelsen i 1979 har Danmarks Naturfond udført omfattende renoveringsarbejder på bygningerne og gennemført en række naturgenopretningsprojekter på jorderne.

- Jysk kvæg var sammen med bacon-grisen med til at opbygge den danske velfærd. Nu er den nærmest udryddet, fordi man har blandet med forskellige internationale racer for at hæve ydelsen. Nu prøver vi så på at redde den. Bjarne Hansen, administrator på Skovsgaard Gods.
Opskrifter fra caféen
Lammedeller: ½ kg. hakket lammekød 3 spsk. majsmel ½ -1 dl. mælk 2 æg 2 tsk. salt Rosmarin/hvidløg eller persille Olie til stegningAlt røres sammen. Lad farsen hvile i en halv time. Form til frikadeller og steg på panden.Broccolisalat :1 broccoli skåret i tynde skiver evt. på et mandolinjern. 1 lille rødløg i tern 2 spsk. solsikkekerner 2 spsk. rosinerDressing : ½ dl. mayonnaise ½ dl. creme fraiche 18 % 1 tsk. salt ½ tsk. peber 2 tsk. sukker 1 spsk. æbleeddikeVend dressingen i grøntsagerne og anret i et fad.Romkugler:225 g kagerester 2-3 spsk. marmelade 1-2 spsk. kakao RomessensDet hele røres sammen. Det skal kunne hænge sammen. Smages til med romessens, rulles til kugler og trilles i kokos.
Danske frivillige under Danmarks Naturfredningsforening hjælper til med driften på godset. Foto: Martin E. Seymour
Danske frivillige under Danmarks Naturfredningsforening hjælper til med driften på godset. Foto: Martin E. Seymour

Æd og red

I dag er Skovsgaard et økologisk besøgslandbrug med tilhørende skovbrug. Det er her Bjarne Hansen kommer ind i billedet.

- Vi producerer oksekød og lammekød, og vi er med i et projektet "Æd den og red den" sammen med Randers Regnskov og Aarstiderne. Så når du nu køber den her, som er lavet af en af de gamle husdyrracer, forklarer Bjarne Hansen og hiver en pakke med oksegrillpølser op af fryseren, er du med til at bevare racen. Vi kan kun have de her dyr, hvis vi kan sælge dem til en merpris. Det pointen med projektet, og 8. juni er der releaseparty i Randers Regnskov for de her genbevaringsprodukter, hvor vores produkter skal være med. Udover oksegrillpølser er der også oksespegepølse og medister, rullepølse og leverpostej af lam i kølemontrerne.

Produkterne bliver lavet hos Vester Hæsinge slagter. Man kan naturligvis også købe hakket kød og forskellige udskæringer.

- Vi sælger kødkasser over hele landet via Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside. Der er efterhånden mange herhjemme, som ikke spiser grisekød, og vi garanterer, at der ikke er gris i vores lammeprodukter. Andre steder kan man godt kan finde på at snyde og putte lidt svinefedt i, siger Bjarne Hansen.

Udover kød og halvfabrikata af grøntsager sælger gårdbutikken også egen øl.

- Vi brygger øl af gamle kornsorter som spelt. Vi har en Classic og en, som er lidt mere speciel. Vores langelandske maltbyg er vi også begyndt at bruge. Den har vi opformeret fra Nordisk Genbank, så det er første gang, der bliver brygget øl på den i 200 år. Vi har også vores egen humle, så alt - bortset fra gæren - dyrker vi selv. Øllet bliver dog brygget på Ørbæk Bryggeri, fortæller Bjarne Hansen.

Danmarks Naturfond
Fondens formål er at købe jord og yde støtte til fredninger for at bevare landskabelige og kulturhistoriske værdier.Fonden ejer pt. 15 naturområder i Danmark.

Bjarne Hansen er administrator for alle områder.

Skovsgaard Gods er et af de steder, som fonden har ansvaret for. Godset blev foræret til fonden i 1979.
På Skovgaard Gods holder man liv i gamle kornsorter og dyreracer. Arkivfoto: Robert Wengler.
På Skovgaard Gods holder man liv i gamle kornsorter og dyreracer. Arkivfoto: Robert Wengler.

Naturdannelse og -bevarelse

På væggen uden for caféen hænger en plan over hele området. 389 hektar agerjord, skov og enge. Alle afgrøderne, som blandt andet tæller gamle kornsorter som spelt, ølandshvede og emmer bliver dyrket økologisk.

Driften af de 94 hektar skov foregår også uden brug af sprøjtemidler eller kunstgødning. Dele af skovarealet er udlagt som naturskov, hvor skoven i vid udstrækning får lov til at udvikle sig på naturens egne præmisser. Flere marker er permanent udlagt til overdrev og vedvarende græs, mens man på de dyrkede arealer bibeholder udyrkede bræmmer, der er vigtige for insekt-, fugle- og dyreliv.

- Vi har storke, traner og havørne og mange forskellige dyr i skoven. Vi Har et stort stisystem, så vores gæster kan komme rundt og opleve det hele, siger Bjarne Hansen og påbegynder turen rundt på godset. Naturhuset er første stop.

- Her er åbent hele døgnet, 365 dage om året, siger Bjarne Hansen. Man kan altid komme med sine børn og tage på nogle ture ud i naturen, som for eksempel "Kys frøen". Der er mikroskoper, som man kan bruge. Man kan male mel og lave pandekager. Der er alverdens muligheder, og det er gratis, siger Bjarne Hansen.

Mange mennesker benytter sig af tilbuddet, og Bjarne Hansen vurderer, at naturformidlingen udgør en tredjedel af de gæster, der besøger Skovsgaard Gods. Målet er flere gæster, men der er en grænse.

- Det er ikke sjovt at komme herned, og så er det som at være på Københavns Hovedbanegård. Der skal være ro på. Det er også en del af oplevelsen, siger han

Hjælp fra frivillige

En gruppe frivillige arbejder med at luge ud i en køkkenhave. De er nogle af de godt 70 såkaldte DN-frivillige, som kommer og hjælper til, når de har tid og lyst. Derudover er der også udenlandske frivillige, som arbejder på stedet mod kost og logi.

- Det giver noget liv på stedet. I øjeblikket har vi seks argentinere. De arbejder lige nu i den mark, vi kalder caféhaven, hvor vi dyrker 80 forskellige råvarer til caféen, og som er en del af projektet "Book en mark", siger Bjarne Hansen:

- Idéen er, at restauranter kan få os til at dyrke forskellige afgrøder på et givent areal af marken - mod betaling naturligvis. I princippet er det restaurantens have, og kokken kan selv komme ud og hive det op, han skal bruge. Lerjorden giver god smag til grøntsagerne, men giver også visse udfordringer i forhold til at dyrke grøntsager.

Book-en-mark-projektet er stadig på forsøgsstadiet med Skovsgaards egen café som eneste kunde. Bjarne Hansen håber dog, at andre restauranter melder sig på banen.

Mere sjælden end pandaen

Turen går forbi en teltplads og over til kostalden. Her er tre forskellige slags køer: jerseykøerne, som leverer mælken, en blandingsrace til kødproduktion og en sjælden race, som Bjarne Hansen håber at redde.

- Det er sortbroget jysk kvæg, og det kan godt være, at de har fået nogle pandaer i København, men der er kun 120 af dem der tilbage i hele verden. Så det ville være helt fint med mig, hvis jeg kunne få 150 millioner kroner til at bygge en lille stald til dem, siger han og griner.

- Jysk kvæg var sammen med bacon-grisen med til at opbygge den danske velfærd. Nu er racen nærmest udryddet, fordi man har blandet med forskellige internationale racer for at hæve ydelsen. Nu prøver vi så på at redde den, fortsætter han.

Diskussionen, om hvorvidt man skal spise kød eller ej, har været vendt i Danmarks Naturfredningsforening, og Bjarne Hansen har præsidentens opbakning, når han siger:

- Selvfølgelig skal vi spise kød. Når de her køer lever af græs, så dækker de græsmarker så stort et areal, at det opsluger en del af CO2'en. Selvfølgelig er der noget metan, der går den anden vej, men de her køer går ikke indenfor og spiser majsfoder. Det her står jeg inde for.

Museer og spøgelser

Skovsgaard Gods er dog meget mere end økologi og naturformidling. Der er hestevognsudstilling med slagtervogn og rustvogn og et utal af andre trækvogne. Det er også et traktormuseum med gamle modeller fra Massey Ferguson, David Brown og en enkelt veteran-Ford.

- Grunden til, at der næsten ikke er nogen Ford-traktorer herhjemme, er, at Ford ikke var en del af Marshall-hjælpen efter Anden Verdenskrig. Selv i dag præger det, hvilke traktorer der kører rundt på de danske marker, fortæller Bjarne Hansen.Hovedbygningen kan man også komme rundt i og se, hvordan lokalerne var indrettet, da Ellen Fuglede boede der.

- Selv om hun var ret velhavende levede Ellen Fuglede meget asketisk. Der blev aldrig anlagt vand eller varme. Strøm fik hun først i 1948, fortæller Bjarne Hansen.Hovedbygningen bliver også brugt til koncerter og udstillinger. Langelands første juletræ, et kosteskaft med grangrene, kommer stadig op hvert år.

Spøgelsesjægere elsker huset og kommer jævnligt på besøg. De har ifølge Bjarne aldrig set noget. Der er dog historier om rengøringsdamen, som ikke vil gøre rent æblelageret i kælderen efter en ubehagelig oplevelse. Der er også hans egen hund, som ikke er glad for at være i huset.

- Jeg har en stor schæfer. Han nægter at gå herind, og han er ellers ikke bange for noget. Men Ellen Fuglede var også kattedame og hundehader, så det kan jo være derfor, siger Bjarne Hansen.

Økologisk frokost

Tilbage i caféen har Annitta Jensen gjort klar til frokost.

- Alt det, vi serverer, er 100 procent økologisk og så bæredygtigt som muligt. Idéen er, at vi mest muligt bruger egne råvarer. Kunderne synes, det er sjovt, at grøntsagerne er hentet lige udenfor.

Caféen har tidligere været forpagtet ud, men Bjarne Hansen, synes det gav god mening, at alt på Skovsgaard Gods var samlet under den samme fortælling. Det første stykke tid skabte overtagelsen af caféen dog lidt forvirring.

- Hende, der havde forpagtningen, gik jo konkurs, og det tog noget tid, før at folk forstod, at vi havde overtaget caféen og kørte den videre. Der gik altså noget tid, inden vi kom ordentligt i gang, siger Annitta Jensen.

Det er primært turister, som spiser i caféen, og det kan være en udfordring at finde ud af, hvor meget mad man skal gøre klar. Især her først på sæsonen.

- Lige nu kan man købe en kold frokosttallerken med noget salat og kød. Når vi kommer længere hen, kører vi med sandwich, men der bliver nødt til at være en vis gennemstrømning af gæster, før det kan svare sig, forklarer Annitta Jensen og må tilbage til køkkenet.De sultne skoleelever har nu indtaget caféen og kaster sig over frikadellerne, salaterne og det hjemmebagte brød.

Alt i én: Skovsgaard Gods samler natur og kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce