96-årig fik kraftig medicin: Klagenævn kritiserer plejecenter på Langeland

Salome Palsbøll vil nu rejse disciplinærsager imod dele af personalet på Danahus Plejecenter. Foto: Alexander Dornwirth

96-årig fik kraftig medicin: Klagenævn kritiserer plejecenter på Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserer Danahus Plejecenter for behandling af 96-årig kvinde sidste år. Styrelsen mener ikke, at kommunen har kunnet dokumentere, at kvinden gav samtykke til at blive behandlet med kraftig psykofarmaka. Derudover finder styrelsen, at personalet ikke holdt ordentligt øje med, de kraftige bivirkninger det skabte hos kvinden. Ifølge en datter til den nu afdøde 96-årige betød behandlingen varige mén.

Rudkøbing: Salome Palsbøll har flere gange været fortvivlet over, at høre sin syge mor bede om hjælp januar og februar sidste år.

- Min mor blev aldrig den samme, som hun var, før hun blev behandlet på Danahus, fortæller Salome Palsbøll, som har fået medhold i Styrelsen for Patientsikkerhed (tidligere Patientklagenævnet) i at behandlingen af moderen var kritisabel.

Moderen blev både mentalt og fysisk svækket efter aflastningsopholdet, som skulle have været et rekreationsophold.

- Hun var tidligere rask og frisk. Men efter flere dage med psykofarmaka med kraftige bivirkninger var hun sværere at få kontakt med. Hun tabte tråden og kunne ikke engang rigtigt ringe til os til slut, siger Salome Palsbøll om et forløb fra 22. februar til 25. februar 2016, hvor hendes mor Kate Knudsen fik midlet Seroquel (Quetiapin), selvom der ikke var blevet givet samtykke til det.

I afgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed lægges der vægt på, at der mangler dokumentation for, at Kate Knudsen havde givet sit samtykke til medicinen.

Seroquel
Psykofarmakaet seroquel bruges især mod behandling af skizofreni og andre psykotiske tilstande præget af forandringer i følelseslivet, tankeforstyrrelser, hallucinationer og vrangforestillinger, evt. psykomotorisk uro og excitation.Kilde: pro.medicin.dk.
Kate Knudsen døde på Tullebølle Plejecenter maj 2016. Privatfoto
Kate Knudsen døde på Tullebølle Plejecenter maj 2016. Privatfoto

Danahussvar: Glemte dokumentation

Ifølge en udtalelse fra Danahus Plejecenter den 17. marts 2016 havde personale forsøgt at gøre Kate Knudsen, der vurderedes at have dødsangst, mere tryg og mindske hendes angst.

Ifølge skrivelsen fik personalet fra Danahus samtykke fra Kate Knudsen til, at Danahus Plejecenter kunne kontakte egen læge med henblik på beroligende medicin. Men på grund af travlhed glemte personalet at dokumentere det i journalen.

Ligeledes påstår personalet også, at man havde informeret Kate Knudsen om medicinens bivirkninger, hvilket igen på grund af travlhed heller ikke blev dokumenteret i journalen.

Salome Palsbøll mener dog slet ikke, at det kunne være tilfældet, at Kate Knudsen, der til at begynde med blev indlagt til et gæsteophold på Plejecenter Danahus efter en lungebetændelse, havde givet samtykke til brug af medicin fra 22. februar, da hun kort inden var på besøg hos sin mor, som ikke ville have medicin der. Derudover fortæller Salome Palsbøll, at moderen altid har været modstander af selv at tage kraftig medicin.

Styrelsens afgørelse fastslår efter Salome Palsbølls opfattelse, at Danahus ikke har modtaget hverken samtykke til lægebehandling og medicinering med Quetiapin fra hendes mor, hvilket vil sige, at Danahus har nægtet Kate Knudsen sine rettigheder og ikke overholdt sine forpligtelser efter sundhedsloven.

Styrelsen for Patientsikkerhed udtrykker også væsentlig kritik af, at der efter styrelsens vurdering ikke blev foretaget "systematiske observationer af Kate Knudsens angstproblemer", og at der ligeledes burde have været foretaget plejemæssige tiltag, før man forsøgte sig med medicin.

Ligeledes mener styrelsen heller ikke, at Danahus Plejecenter holdt ordentligt øje med Kate Knudsen i forbindelse med medicinindtaget.

En medicin som ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed medførte kraftige bivirkninger hos Kate Knudsen såsom forhøjet blodtryk, svimmelhed, lav puls, og at hun blev meget træt og svækket.

Sendt til Tullebølle Plejecenter

Efterfølgende blev moderen overflyttet til Tullebølle Plejecenter.

- Tullebølle var en rigtig god oplevelse for alle. Her blev de ældre plejet med værdighed og omsorg. Desværre var det ikke nok. Jeg er af den overbevisning, at min mor aldrig kom sig efter behandlingen på Danahus, siger Salome Palsbøll.

Moderen Kate Knudsen døde i maj 2016.

Sendt til kommunen

På sidste side i afgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed står oplyst, at afgørelsen er sendt både til Danahus Plejecenter og Langeland Kommune. Men formanden for Langeland Kommunes sundhedsudvalg, Elisa Hansen (V,) fortæller, at Danahus Plejecenter ikke sendte afgørelsen videre til sundhedsudvalgets medlemmer, og at hun derfor først blev bekendt med resultatet af afgørelsen efter avisens henvendelser.

- Jeg kan desværre ikke sige så meget andet, end at jeg vil tage sagen til efterretning, og at den vil blive behandlet i udvalget. Derudover så er jeg af den overbevisning, at Plejecenter Danahus har taget ved lære af sagen, siger Elisa Hansen.

Læs Styrelsen for Patientsikkerheds afgørelse her

96-årig fik kraftig medicin: Klagenævn kritiserer plejecenter på Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce