40.000 kroner til skilteprojekt: Langelands "usynlige" historie skal frem i lyset

Her ses et foreløbigt udkast til det skilt, der fortæller om Langelandsbanen. Det endelige resultat kommer dog til at se anderledes ud, blandt andet har museets logo fået en anden farve. Grafik: GrafLAB v./Trine Kirketerp Struve

40.000 kroner til skilteprojekt: Langelands "usynlige" historie skal frem i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langelands Museum har fået penge fra Knud Højgaards Fond til at opstille 10 historiske formidlingsskilte rundt omkring på øen.

Langeland: Med 40.000 kroner fra Knud Højgaards Fond er Langelands Museum nu halvvejs mod målet om at få sat 10 historiske skilte op på øen som en del af projektet "I historiens fodspor". De 10 historiske fikspunkter dækker begivenheder og bygninger fra 1658 og op til midten af det 20. århundrede, fortæller Cecilie Bønnelykke, som er museumsinspektør på Langelands Museum.

- Stederne er udvalgt efter, hvilke spændende begivenheder der var at tage fat i fra Langelands historie, og så har det også været vigtigt for mig, at der var en geografisk spredning, så skiltene ikke kun stod i for eksempel Rudkøbing.

Planen er, at de 10 skilte skal stå følgende steder: Lohals Havn (Kanonbådehavnen i Lohals, 1808), Rudkøbing Havn (flynedstyrtningen ved Siø ud for Rudkøbing den 12. oktober 1942), Langelandsfortet, Påø strand (Påø-strandingen den 4. maj 1945), Spodsbjerg Havn (svenskernes gang over isen 1658), kirkepladsen på tomten efter det nedrevne arresthus (arresten i Rudkøbing), rådhuset i Rudkøbing (det gamle kommunehospital), Rudkøbing badeanstalt, Magleby Nor og det tidligere asylcenter Humble/rådhus i Humble/Humble stationsbygning (Langelandsbanen).

Koldkrigsspor og arkitekturrute

Nogle af stederne er fysiske bygninger, mens andre er et sted i landskabet. På den måde kan skiltene aktivere de fortællinger, der ligger skjult, fortæller Cecilie Bønnelykke.

- For eksemplet er der intet, der vidner om, at svenskerne gik over isen ude i nærheden af Spodsbjerg. Men det er en del af pointen at fokusere på al den kulturhistorie, der ligger indlejret i landskabet, men ikke lige er tydelig, hvis man ikke ved, at det var her, det skete. Det kan give en anden wow-fornemmelse, når man bevæger sig rundt på øen, siger Cecilie Bønnelykke.

Tanken er, at de ti skilte kan danne udgangspunktet for en historisk rute rundt, som kan udbygges løbende.

- Det er et pilotprojekt. Vi vil rigtig gerne tilføre nye skilte, når vi har fået sat de første 10 skilte op, med forskellige historiske temaer og ruter, for eksempel skilte, der knytter sig til oldtidsminder. Man kunne også sagtens lave et selvstændigt koldkrigsspor eller en arkitekturrute her i Rudkøbing med skilte ved bemærkelsesværdige bygningsværker, siger Cecilie Bønnelykke.

Projektet mangler endnu 40.500 kroner for at være fuldt finansieret, men Cecilie Bønnelykke håber på, at skiltene kommer op i slutningen af august. Hun pointerer, at museet i visse tilfælde skal søge om tilladelse til at sætte skiltene op. Den tilladelse søger museet først, når projektet er finansieret.

40.000 kroner til skilteprojekt: Langelands "usynlige" historie skal frem i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce