Grevskabet er kommet ovenpå igen efter økonomisk krise, og nu venter en ny æra for slottet
TRANEKÆR: For fem år siden troede Christian greve Ahlefeldt-Laurvig ikke på, at han nogensinde selv ville komme til at bo på Tranekær Slot, der har været ejet af hans slægt siden 1600-tallet.

Han havde netop, som følge af store økonomiske problemer, været nødt til at leje slottet og godskontoret ud, sælge to skove og fyre sin driftsleder og to andre ansatte.

Imidlertid har konjunkturerne siden været med grevskabet, der blandt andet takket være høje kornpriser har tjent penge de senere år.

Derfor bestemte Christian Ahlefeldt-Laurvig sig tidligere på året for at få udskiftet taget på det 2.500 kvadratmeter store slot. Men den beslutning kunne hans lejer ikke leve med, og han sagde op, selv om han havde en lejekontrakt på endnu 20 år.

Historiens vingesus

Lejeren flyttede sidst i september, og skæbnen ville, at sidelængen på Tranekær Ladegård, hvor Christian Ahlefeldt-Laurvig og hans familie boede, brændte bare tre dage senere.

Selve stuehuset blev reddet, men branden gik ud over strøm og varmeforsyning, og i den situation var det nærliggende at flytte ind på slottet.

- Pludselig gik det stærkt, og vi er langt fra flyttet helt ind endnu, men det er pragtfuldt, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Han var 20 år og flyttet hjemmefra i 1985, da hans farfar, Kai Ahlefeldt-Laurvig, døde, og hans forældre flyttede ind på Tranekær Slot.

Tranekær Ladegård er hans barndomshjem, og han har boet i alt 30 år af sit 43-årige liv på ejendommen.

- Børnene er glade for, at vi er flyttet herop, og for mig personligt er det lidt af et kick. Selvfølgelig handler det også om historiens vingesus, og det betyder noget, meget mere end jeg troede, at være 13. generation på stedet.

- Vi havde regnet med at bruge efteråret og vinteren til at overveje slottets indretning og rum-anvendelse, men branden fremskyndede det hele. Nu er vi her, og nu går vi i gang med at realisere de planer, vi besluttede os for, da vi fandt ud af, at vores lejer ville flytte, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Hurtig ansøgning

Fonden Realdania har netop givet Tranekær Slot knap 400.000 kroner i tilskud til en forundersøgelse af muligheden for at etablere lydstudie med tilhørende overnatningsfaciliteter.

Slottet skal også kunne bruges til for eksempel eksklusive konferencer, men ikke bryllupper og andre fester, understreger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Ideen til at bruge de historiske rammer til musikindspilninger kommer fra Gorm Hanberg i Ravnebjerg. Hans søn har været mange år i musik- og lydbranchen og har sit eget lydstudie. For flere år siden sagde han til sin far, at Tranekær Slot ville egne sig perfekt til musikindspilninger. Gorm Hanberg referede det for Christian Ahlefeldt-Laurvig, og så var ideen plantet i hans bevidsthed.

- Vi skyndte os med hjælp fra Patriotisk Selskab at sende en ansøgning til Realdania, da vores lejer pludselig sagde op. Mette og jeg har hele tiden været af den opfattelse, at slottet er for stort til kun at bo i. Hvis der er nogle aktiviteter, som kaster penge af sig, bliver der også bedre råd til at passe og vedligeholde huset, for det kræver en del hænder, og vi har ikke selv tid til det, siger han.

Når slottet er klar til at tage imod musikere og lydteknikere, er det tanken, at Mette Ahlefeldt-Laurvig skal stå for driften. Hun er hoteluddannet og stammer desuden fra godset Lerchenborg ved Kalundborg, der har taget imod betalende gæster i mange år.

Christian Ahlefeldt-Laurvig skal fortsat koncentrere sig om land- og skovbrug.

Åbent for publikum

Greveparret kunne have valgt at genudleje Tranekær Slot og selv blive boende på Tranekær Ladegård, men besluttede sig for at kaste sig ud i det nye projekt ud fra devisen om, at forretningen skal udvikles, hvis man ikke vil risikere at måtte afvikle.

- Sådan så jeg ikke på det, da vi stod midt i krisen. I sin tid, da jeg lavede den handlingsplan, der blandt andet indebar, at vi lejede slottet ud, drejede det sig udelukkende om at overleve, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Han lægger ikke skjul på, at han i sine mest sorte øjeblikke overvejede at sælge Tranekær Gods.

- Selv om det i vore kredse er en kættersk tanke at sælge familiegodset, overvejede jeg det seriøst. Adel forpligter, men kun til en vis grænse. Hvis man kunne gå fem generationer tilbage og spørge mine forfædre, tror jeg ikke, de ville synes, det var i orden, at deres efterkommer skulle knokle 100 timer om ugen, have begyndende mavesår, ikke være glad og aldrig se sin familie bare for at bevare godset i slægtens eje, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Savn i familien

- Derfor er jeg naturligvis glad for, at vi er kommet over krisen, og jeg føler mig meget ovenpå lige nu. Vi nyder det privilegium, det er at bo her. Næsten uanset hvilket vindue, vi kigger ud af, ser vi ud på egen jord, og det skal man værdsætte og huske, når det indimellem er surt. I familien har vi virkelig savnet slottet, og jeg har også savnet det som langelænder, siger greven.

Mette og Christian Ahlefeldt-Laurvig har planer om fremover at åbne slottet for betalende gæster en eller to gange om året, fordi de fornemmer, at der vil være stor interesse for at komme indenfor murene.

Desuden er det tanken at bruge Tranekær Slot i forskellige kulturelle sammenhænge, blandt andet intime koncerter.
  • fyens.dk