Dyrevelfærd

Ægteparret Khurram Najam Naveed og Lisberth Warborg har tidligere drevet en købmandsbutik i København. Men på grund af den travle hverdag, valgte de i stedet at slå sig ned på Strynø, hvor de har succes som lokale kødproducenter.

Strynø: Fåret Diddi, geden Sonja, bukken Maximus, flaske-kalveungen Emma og den skrækkelige førerko, Alba, der altid gør det modsatte af, hvad man gerne vil have den til. Alle dyr er elsket hver og en, og de mange andre dyr på gården har også hver deres navn, og er elsket lige så højt.

-  Vores dyr er vores børn. Jeg er meget tæt på mine dyr, jeg elsker mine dyr. Jeg har en meget stor tilknytning til dyrene - når et dyr skal føde, kan jeg godt finde på at gå ud på marken klokken 01 om natten for at se, om alt går som det skal, siger 38-årige Khurram Najam Naveed, der er født og opvokset i Pakistan.

Vores dyr er vores børn. Jeg er meget tæt på mine dyr, jeg elsker mine dyr. Jeg har en meget stor tilknytning til dyrene - når et dyr skal føde, kan jeg godt finde på at gå ud på marken klokken 01 om natten for at se, om alt går som det skal. Khurram Najam Naveed.

Khurram Najam Naveed kom til Danmark som 16-årig og er uddannet revisor. Han bor nu på Pletkærgård på Pletkærvej 6 på Strynø sammen med sin hustru, 52-årige Lisbeth Warborg, der er uddannet økonom, som han har været sammen med de sidste 17 år.

Droppede det travle liv

Faktisk var det slet ikke meningen, at parret ville gå ind i landbruget. I mange år har de ejet og drevet en købmandsforretning i København, men en træthed i "arbejdsmøllen" ændrede kursen på deres fremtid.

- Vi havde et meget travlt forretningsliv og vi havde mange ansatte. Vi blev trætte af at arbejde så meget, så vi valgte at sælge det og tage på ferie. Jeg troede, vi skulle til udlandet, men Lisbeth ville gerne til Langeland. Mens vi var på Langeland var der nogen, der anbefalede os at tage til Strynø. Vi gik rundt og så på øen, og så gården som vi blev fuldstændigt forelsket i, siger Khurram Najam Naveed og tilføjer.

- På det tidspunkt var der ikke andet end skandaler med kødproducenter - blandt andet var der fundet hestekød i noget af det kød, der blev solgt som oksekød - og så tænkte vi bare, at det da måtte være muligt at lave et ordentligt kødprodukt. Vi købte gården og gik i gang, siger han.

Parret startede med at have tre køer, nu har de cirka 70 galloway-køer og kalve, otte shropshire-får og 20 anglo-nubiske geder.

Dyrevelfærd fremfor alt

Det med landbrug ligger ikke så fjernt fra Khurram Najam Naveeds kulturarv.

- Jeg er født og opvokset i Pakistan, hvor min familie havde landbrug, så jeg er opvokset med det. For mig er det meget vigtigt, at det er økologisk. Jeg vil gerne have tingene på en naturlig måde - jeg er ikke meget for at sprøjte og give alt det antibiotika til dyrene.

Det er altafgørende for Khurram Najam Naveed, at der er en god dyrevelfærd.

- Vi har valgt at have et mindre dyrehold. Vores vision er ikke at tjene mange penge. Det skal køre rundt, og dyrene skal have det godt. Derfor har vi heller ikke nogen stordriftsfordele - hvis jeg gerne ville tjene mange penge, så var det ikke den måde, vi skulle have dyr på - så skulle vi have nogle racer, der voksede hurtigt. Vi har valgt det modsatte. Vi er gået bevidst efter racer, der vokser langsomt, det gør kødkvaliteten meget bedre. Vi går meget op i kvalitet frem for kvantitet - det er meningen, vi skal lave nogle ordentlige produkter, siger han.

Ifølge Khurram Najam Naveed betyder de gode forhold for dyrene, at kødet bliver af langt større kvalitet.

- Dyrene skal have det godt, for på den måde, får man det bedste produkt ud af det - hvis de hele tiden er stressede, så kan man også se det på kødet, for så bliver det ikke mørt, siger han.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Ville gerne slagte direkte på marken: Strynø-landmand sejler og kører sine dyr til aflivning

Ville gerne slagte direkte på marken: Strynø-landmand sejler og kører sine dyr til aflivning