82-årige Guittou Skovgaard er med i en film, selvom hun ikke har nogen erfaring som skuespiller

Langeland: - Det har været mere krævende, end jeg troede, indleder Guittou Skovgaard sit svar på spørgsmålet om, hvordan det har været at være med i en film.

I sit hjem ved øens østkyst lidt væk fra Illebølle sidder hun med en kop kaffe. Alderen har rundet de 80, og hun er lige blevet færdig med en scene i værelset ved siden af.

Dansk-franske Guittou Skovgaard har ingen erfaring inden for skuespil, men de sidste år har hun brugt på at være med i en spillefilm, som i de to foregående uger er blevet optaget på Langeland.

- Jeg ville prøve noget nyt, og give mig selv en udfordring, fortæller hun.

Intet manuskript

Filmen er ikke som dem, mange af os går i biografen for at se. Fortællingen bygger på virkeligheden, for man møder den udviklingshæmmede Pia og hendes mor, Guittou, der bor på landet på Langeland. Filmen, hvis titel ikke er helt fastlagt, har ikke en masse replikker nedskrevet, som skuespillerne skal indøve.

- Vi fandt efter en lang casting vores to hovedpersoner. De har ikke noget manuskript at gå ud fra. Vi giver dem emner at tale om, og dialogen og historien skaber de selv, siger Katja Adomeit, som er producer på filmen.

Derudover bliver optagelserne lavet på et meget begrænset budget, og der eksperimenteres med udviklingen og produktionen af filmen. Eksempelvis skifter instruktøren selv filmrullerne. Alt dette er ifølge produceren med til at give seerne en unik filmoplevelse, når filmen er færdig.

- Jeg tror, at publikum vil være med i filmen på en helt anden måde i forhold til, hvis filmen fortæller en alt, siger hun.

Den alternative måde at skabe en spillefilm sætter høje krav til de medvirkende. Det bekræfter Guittou Skovgaard, men hun fortæller også, at det har givet meget.

- Jeg anede ikke, det ville være så anstrengende. Men jeg har opdaget, at mine ord bygger filmen. Og jeg har fået en bedre hukommelse af at holde min hjerne i gang med optagelserne, fortæller en af hovedrollerne, som også har været til optagelser i Aarhus, Middelfart og på Ærø.

Elsker Langeland

Filmes instruktør hedder Daniel Joseph Borgman og kommer fra New Zealand, men han forstår dansk. Han fortæller, at Langeland er en skøn ø at indspille film på.

- Filmen skal fortælle en historie om ensomhed og skønhed på samme tid. Langeland har nogle fantastiske steder til at udtrykke det, siger han begejstret.

Det lille filmhold er også glade for den venlighed, de er blevet mødt med.

- Folk har været så hjælpsomme. Vi skulle bruge en læge og en tangotime, og det har vi fået takket være lokal hjælp og ikke mindst Værkstedsgården, siger Katja Adomeit.

Klippearbejdet er løbende i gang på filmen, som ventes at være helt færdigt til maj i år.

  • Af: