Sommergæk, vinternar


sommergæk, vinternar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambronisius Stub bliver 300 år i år. Han er den glemte lyriker, som fortjener at komme ud af tågerne

I bogantikvariaterne kan man finde en slidt udgave fra Gads Forlag med titlen "Digte - Ambrosius Stub". Den er fra 1879 og koster 19 kroner.

Til gengæld blev Stubs "Arier og andre Poetiske Stykker" solgt for 10.500 kroner mod en vurdering på 3.500 på en bogauktion i København i sommer.

Han kan således godt, den oversete fynske digter, der i år fylder 300 år. Og måske er han på vej til at få en renæssance. Således havde han i den gamle salmebog fra 1953 én salme med. I den nye fra sidste år hele fem.

Og det på trods af en del modstand.

"De seks nye salmer af Ambrosius Stub, som salmebogskommissionen foreslår indført er både i deres indhold og i deres sproglige udtryk gennemvirket af sen-pietismens teatralske stil, der ikke forekommer ægte i dag. Stub-salmerne kan derfor ikke anbefales optaget i en ny salmebog", hed det således i et høringssvar til salmebogskommissionen, mens et andet lød således:

"Det fortæller en del om tidligere tiders salmebogsudgivere, at Ambrosius Stub kun har været så ringe repræsenteret i officielle salmebøger. Jeg forstår simpelthen ikke, at kommissionen kan forslå de seks salmer af Ambrosius Stub optaget, da ingen af disse tekster hæver sig over det middelmådige".

Indvendingerne fik dog som skrevet ikke kommissionen til at ryste på hånden. Ambrosius Stub er blevet rigere repræsenteret i den nye salmebog, og det ville have glædet den 100 år yngre H.C. Andersen, der et sted skrev:

"Bogen stod på hylden; nu kom den frem, blev åbnet og læst i; det var en god bog: Vers og viser af den danske digter Ambrosius Stub, som nok er værd at kende. Og manden, som læste i bogen, vendte bladet. "Der ligger jo en blomst!" sagde han. "En sommergæk! Det er nok med betydning, den er lagt her. Stakkels Ambrosius Stub! Han var også en sommergæk! En digtergæk! Han kom for tidlig i sin tid, og derfor fik han slud og skarpe vinde, gik på omgang hos de fynske herremænd, som blomst i vandglasset, blomst i rimbrevet. Sommergæk, vinternar, spas og narrestreger, og dog den første, den eneste, den ungdomsfriske danske digter."

Turbulent liv

Der er således divergerende opfattelser af Stubs liden- eller storhed, men det ligger fast, at han indtager en plads i den danske litteraturhistorie.

Det nåede han dog ikke selv at opleve, for han fik kun nogle få digte udgivet før sin død i 1758. Men eftertiden vidste at sætte pris på det brogede for

fatterskab, der voksede ud af

et turbulent liv.

Om Ambrosius Stub ved vi ikke så meget andet, end hvad de mundtlige overleveringer har fortalt. Men det skulle være sikkert, at han fødtes i 1705 i Gummerup ved Glamsbjerg som søn af en skrædder. Hans gudmor var en adelsdame fra egnen, og gennem hende lærte den små Ambrosius musik, dans og klaverspil. Han tog studentereksamen i Odense og begyndte derefter på teologistudiet i København.

Det blev langt. 10 år stod han indskevet, men om han også studerede står uklart. Tilsyneladende var skræddersønnen mere interesseret i det uforpligtende bohemeliv i storstaden, hvor fristelserne stod i kø. Det vil sige: han morede sig men fandt til gengæld i sin omflakkende tilværelse også en poetisk åre i egen arm.

Det kom der selskabssange, drikkeviser, arier, epigrammer, lejlighedsdigte og salmer ud af. Ikke på samme tid og hele tiden, men afhængigt af, hvor han befandt sig i livet.

Ikke fordi han blev udsat for de store udsving, for Ambrosius Stub befandt sig stort set hele livet i evig kamp for at overleve. Han giftede sig til en gård i Langsted ved Verninge, fik en søn og en datter, måtte gå fra gården og fandt derefter en form for blivende tilholdsted på Valdemar Slot på Tåsinge, hvor han i 13 år agerede sekretær for Niels Juel.

Men hvor han også optrådte som huspoet og nedkaldte berømmelsen over sit hoved for sit festlige sindelag og bastante drukture.

Mens det gik for sig opholdt familien sig i Odense, konen døde kun 31 år gammel, børnene blev anbragt i plejefamiler og Ambrosius blev bortvist fra Valdemar Slot - formentlig fordi han havde gjort en tjenestepige gravid.

Hans sidste opholdssted blev Ribe, hvor han ernærede sig som skolelærer for velhaverbørn.

Selv kom han aldrig i nærheden af rigdom og døde 53 år gammel fattig, gigtplaget og gældstynget.

Men han, tidens eneste rigtige lyriker, som der står i litteraturhistorien, efterlod sig digte som "Den kiedsom vinter gik sin gang" og "Du dejlig rosenknop". Digte som hører til blandt de bedste fra 1700-tallet.

Det fører dog formentlig ikke til hverken oprettelse af en Ambrosius Stub Fond endsige til en formidabel fest. Den fynske digter befinder sig i HCA's skygge.

Skuespilleren Christian Steffensen har dog besluttet sig for at markere Stub-året med udgivelse af en cd med Stub-viser. Barokensemblet Violonbanden er allerede i gang med musikken.

Og det nystiftede Ambrosius Stub Selskab har meget snart en plan klar for hvad, der skal ske til efteråret.

For selvfølgelig skal Ambrosius Stub fejres.

sommergæk, vinternar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce