Højt til loftet


højt til loftet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Operaen på Holmen indvies på lørdag. Det er et hus, som på alle måder rager op - og som gør noget ved København

Der er på ægte dansk vis blevet brokket og klaget, surmulet og raset over A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers gave på 2,5 mia. kroner.

Men nu står den der, Operaen i 14 etager over og under jorden - og den står så stor og så overvældende, at den giver én et helt nyt syn på København. Uanset de driftsomkostninger, der måtte komme.

Byen har pludselig fået højt til loftet. Ja, vor hovedstad syner fra toppen med restauranten og udsynet ud over byens tårne og tage som om den er blevet international. Sådan i retning af London. Eller Rom. Eller Paris.

Her er vand og luft og by indgået i en enestående forening om at give alle opera- og balletelskere i Danmark en enestående oplevelse.

Ikke blot på scenen, men også i selve huset. For huset er noget helt for sig selv.

Man fornemmer det allerede ved indgangen fra havnesiden - som er hovedindgangen.

Her - under tagudhænget på 32 meter - er der noget særligt på færde.

Noget eventyrligt.

Velkommen til operaen

Tre kæmpestore-glitrende-i-alle-regnbuens-farver-strålende kubeagtige og bronzefarvede lyskunstværker møder øjet som det første, når man ser facaden.

Og vel indenfor er det første, man ser, også runde former.

I marmorgulvet er det en aflang bronzecirkel inden i en rund, og lige frem er det en bikube af rødbejdset ahorntræ.

Den rejser sig højt, højt op. Ja, så langt øjet rækker. Og den står med åbne døre, hvor man gennem en sluse af mørke aner det forjættende.

SALEN. Eller auditoriet. Dér, hvor vi alle før eller siden forhåbentlig får pladser til en forestilling.

Hvis pladsen er på gulvet, er det lige frem. Hvis pladsen er på en af de fire balkoner, er det op ad trapperne, som løber både til højre og til venstre, og som med sine rækværker af klart glas helt sikkert ikke er for folk med højdeskræk.

Alle kan høre og se

Arkitekt Henning Larsen og bygherren hr. Møller har været enige om én ting: Dette skulle være et hus, hvor alle gjorde deres yderste for at skabe en kunstnerisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Derfor giver de 1500 publikumspladser på Store Scene alle adgang til et enestående syn ned over den kæmpemæssige scene. Og derfor er akustikken, siger kunstnerne, også helt i top. Både i scenerummet og i de mange øvelokaler, hvoraf et ligger fem etager under jorden.

Så her kan man både se og høre, og kigger man op i salens loft, får man helt bogstaveligt stjerner i øjnene. For her er placeret stjernelys på en baggrund af 105.000 plader bladguld.

Se selv på lørdag i tv.

Operaen indvies lørdag, hvor der er tv transmission på DR1 fra kl. 18. Programmet er en hyldest til scenekunsten og til gavegiveren, der har foræret huset til Det Kongelige Teater. Se Opereaens billeder på kunstsiderne:Side 12-14

højt til loftet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce