Død, blod og seriemordere

En af "Dødens læger".foto: tv danmark

død, blod og seriemordere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når flere tusinde danskere ser den makabre TV Danmark-serie "Dødens læger" i sig, er det i virkeligheden deres egen dødsangst, de bearbejder

Hvad siger du til en cocktail af afklippede brystvorter og otte år gamle lig i forrådnelse?

Ulækkert, eller hvad?

Ikke desto mindre er det nogenlunde indholdet i det amerikansk producerede program "Dødens læger", som TV Danmark sender sent hver søndag aften. Og serien er samtidig en af kanalens mest sete udsendelser. Små 100.000 seere sidder, ligger eller gemmer sig foran skærmen og labber de morbide billeder i sig med en blanding af væmmelse og fascination. For selv om de fleste nok ikke vil indrømme det, så optager død, blod og seriemordere os alle sammen. I "Dødens læger" er der nemlig ikke tale om rekonstruktioner eller model-optagelser af bestialske forbrydelser. Det 50 minutter lange program blotlægger den skinbarlige virkelighed, når amerikanske retsmedicinere fører os igennem den ene splatterscene efter den anden. Men hvorfor zapper vi ikke væk fra noget så uæstetisk, grumt og grimt?

Historikeren og forfatteren Henrik Jensen, der er lektor ved Roskilde Universitetscenter har med sin bog "Ofrets århundrede" blandt andet beskæftiget sig med, hvordan vi forholder os til katastrofer og ulykker. Han mener, at det er vores egen uafklarede forestilling om døden, der giver programmer som "Dødens læger" gode seertal.

- Vi går rundt og er ængstelige, og det hænger dybest set sammen med, at vi er bange for at dø. Men det kommer ligesom ikke rigtig op til overfladen. Så ved at se et program som "Dødens læger" kan man betvinge sin egen angst, siger Henrik Jensen, der mener at kunne spore en øget efterspørgsel af mere og mere ekstrem underholdning.

Opløsning af moralen

- Man kan sige, at der foregår en generel opløsning af moralske normer, som tidligere afholdt os fra at dyrke den slags ting. Der er ingen bremseklods længere, siger forfatteren.

Henrik Jensen mener, at der er tale om en negativ glidebane, hvor medierne i for høj grad går forrest:

- Det er da en enormt dårlig idé, at TV Danmark eller andre for den sags skyld viser den slags programmer. Jeg synes ikke, man skal levere underholdning af den kaliber, bare fordi den er efterspurgt. Det afstumper os alle sammen i en grad, der gør det svært for os at skelne mellem rigtigt og forkert. Medierne bør være sig deres ansvar mere bevidst, siger Henrik Jensen.

Jakob Mejlhede, der som programdirektør i TV Danmark er ansvarlig for tv-stationens sendeflade kalder kritikken for "fuldstændig langt ude". Ifølge Jakob Mejlhede gør TV Danmark sig mange etiske overvejelser om, hvad kanalen skal sende og hvorfor.

Skildring af virkelighed

- Vi ser alle vores programmer nøje igennem, og vi kigger på, om de passer ind i fladen, og om de støder vores seere. Selvfølgelig skal medierne være bevidste om, hvad de sender ud, men i det her tilfælde handler programmet om, hvordan mordsager bliver opklaret i den virkelige verden. Det er en faktaudsendelse, der hverken forherliger vold eller krig, siger programchefen, der mener, at TV Danmark har været tættere på at gå over grænsen før, end det er tilfældet her:

- Vi har aldrig nogensinde tænkt tanken, at det skulle være problematisk, at vi viser dokumentarprogrammer om kriminelt opklaringsarbejde. Tidligere er vi med udsendelser som "Big Brother" gået langt tættere på grænsen, i forhold til hvad man kan tillade sig, siger Jakob Mejlhede.

Skulle man have fået lyst til en lille time i selskab med afhuggede lemmer og menneskekød i forrådnelse, så foregår det på TV Danmark på søndag klokken 23.05. Husk at lægge børnene i seng inden.

død, blod og seriemordere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce