Vred lektor: Talsjusk for licenspengene


Vred lektor: Talsjusk for licenspengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DR må stramme sig an og levere en seriøs dækning af det økonomiske stof i Tv-Avisen. Sådan lyder opfordringen fra en lektor i økonomisk teorihistorie, der føler sig snydt

- TV-Avisens dækning af det økonomiske stof har i lang tid været af en tvivlsom lødighed og afspejler en mangel på elementær økonomisk viden.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Ole Bruus, der er cand.polit. og lektor ved Handelshøjskolen i København. Gennem flere år har han, der tidligere har arbejdet som økonomisk journalist på P1's Orientering, efter eget udsagn set gennem fingre med talsløseri, statistiske bommerter og forkerte mellemregninger i DR's TV-Avisen, men den 30. juli fik han nok. Denne onsdags indslag var nemlig ikke bare af tvivlsom lødighed. Det var ifølge Ole Bruus ganske enkelt katastrofalt:

Lønnen og sofaen

- De sagesløse seere fik at vide, at vi danskere i årets første 210 dage "betaler hele vores løn" til det offentlige som skatter og afgifter. Kun i de resterende 156 dage skulle vi altså kunne tjene penge til os selv. Men det er jo noget nonsens, fordi det kun er i din arbejdstid, du bidrager til den nationale produktion. Du bidrager altså ikke til den hjemme på sofaen - og dem er der altså mange dage af, siger Ole Bruus.

- Jeg har ikke noget imod, at de siger, vi arbejder 210 dage for det offentlige. Men så vil jeg gerne have at vide, hvordan i himlens rige og lande de er nået frem til det resultat. Og det blev ikke antydet.

Ifølge Ole Bruus er det langtfra første gang, TV-Avisen formidler forkerte tal og konklusioner. Han mener ligefrem, at der er en generel tendens blandt medarbejderstaben i TV-Byen:

- Jeg har flere gange tænkt, at det her kan de ikke mene. Når de for eksempel tager fat i en statistik, viser det sig ofte, at de ingen talmæssig forståelse har. Det, der går det galt, er, at de ikke kan gennemskue, hvad de rent faktisk har med at gøre. Og hvorfor bliver det så ikke stoppet af redaktionen? Der er mit pessimistiske bud, at de sikkert syntes, det er godt fjernsyn, siger Ole Bruus.

Chef for TV-Avisen, Susanne Hegelund, forstår ikke kritikken, da DR har opjusteret dækningen af det økonomiske stof i løbet af de sidste par år:

- Tidligere var der en daglig pengereporter på TV-Avisen, og nu er der to. Derudover lavede vi for fem år siden det, der hedder Pengeredaktionen, hvor vi slog alle erhvervsredaktioner i DR sammen til en slagkraftig redaktion på omkring 20 journalister. Det betyder lige præcis, at hvor den enlige økonomiske reporter på TV-Avisen tidligere sad mutters alene, sidder han i dag med et bagland, som han kan sparre og diskutere med og derved øge fagligheden.

Lødigt eller populært

Vilkårene for pengejournalistik i TV-Avisen er langt bedre i dag end tidligere, konkluderer Susanne Hegelund, men anerkender samtidig, at dækningen altid kan blive bedre.

- Lige præcis det makroøkonomiske gør vi ret meget ud af. Og vi har jo den udfordring, at vores publikum er på over 700.000 seere og består af alle mulige mennesker, og så er vi nødt til at lave det på en sådan måde, som Ole Bruus sikkert vil synes, er populært.

- Men det er klart, at man ikke kan sammenligne redaktionen med for eksempel Børsens, som jo har en fagmedarbejder for stort set hver af de større virksomheder. Det kan vi jo ikke. Og vores store redaktion skal jo servicere både TV-Avisen, Radioavisen, P1-morgen, Business, Magasinet Penge og Online.

Ole Bruus mener, der er tale om for dårlig forståelse for stoffet og for stor trang til at levere underholdning:

- Jeg kan ikke opsige mit abonnement, da jeg, ligesom alle andre, er tvangsindlagt til at betale licens. Og så bør man kunne stille det krav, at stoffet så er i orden. DR må simpelthen stramme sig an.

Vred lektor: Talsjusk for licenspengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce