Voksede op i ghetto: - Vi må selv tage opgøret

Ahmad Mahmoud er aktuel med bogen "Sort land".
Foto: Petra Theibel Jacobsen

Voksede op i ghetto: - Vi må selv tage opgøret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ahmad Mahmoud er 28 år og dansker. Barn af palæstinensere, men født her i landet og en aktiv del af det danske samfund. Maskinmester hos Novo Nordisk, ejer af sin egen lejlighed i Valby og topskattebetaler. Men medlemsskabet af Danmark er noget, han har måttet kæmpe for og opnå på trods, for hans opvækst i en ghetto var et liv i et parallelsamfund, der for alt i verden ikke ønsker at være en del af Danmark.

Det har han skrevet en bog om - en rystende og direkte bog, der hedder ”Sort land”, hvori man kan læse om prestige ved socialt bedrageri, undgåelse af arbejde, foragt for danskere, 16-årige piger, der bliver hevet ud af gymnasiet og bort fra familien for at blive tvangsgift, mens forældrene fortsætter med at hæve børnechecken, om patriarkater som Ahmad Mahmouds far, der straffede ham ved at brænde ham med en cigaret, svingede lillesøsteren rundt i håret og også så sig i sin gode ret til at slå sine svigerdøtre og kræve mad på bordet døgnet rundt med korte varsler.

Oprør”Sort land” er en bog om fædres voldsmonopol, kvindeundertrykkelse og om mislykket integration. Den handler ikke om islam eller etnicitet, selv om forfatteren synes, at islam bliver misbrugt i parallelsamfundene. Det er i bund og grund alt sammen et spørgsmål om kultur.

- En syg kultur, siger han.

Hvad vil du opnå med din bog?
- Oprør. Jeg håber, at den falder ned i hovedet på en 12-årig sorthåret dreng på biblioteket, og at han læser den og gør oprør. Og jeg håber, den kan give kvinderne en stemme i debatten. Spørgsmålet er ikke så meget, om de vil have den, men om de tør. Jeg vil gerne inspirere dem og give dem en stemme.

Hvad forventer du af de etniske danskere?
- I 30 år har den etniske dansker forsøgt at gøre noget, og det skal bestemt med i ligningen, men det hører under ”den hvide mand skalredde os-komplekset”, og det kommer aldrig til at fungere. Vi skal selv tage ansvaret og opgøret med offerrollen. Og så skal den hvide dansker stå klar, hvis vi beder om hjælp. Det nyttede jo ikke, da jeg som 18-årig flygtede fra farmilien og gik op til kommunen og fortalte, at jeg havde pakket mine ting i smug, og så fik adressen til 20 herberger. Det er ikke en måde at hjælpe på.
Hvorfor er der opstået parallelsamfund?
- Mine forældres generation kan bruge undskyldninger som uvidenhed og traumatisering af krig og flugt. Men den næste generation har ingen undskyldning for at bibeholde den rådne kultur og parallelsamfundet. Vi har taget kulturen til os i stedet for at gøre oprør. Det er os selv, der fører den videre ved fortsat at undertrykke kvinder og sladre om og bagtale hinanden for at sikre social kontrol.


Ros og trusler
Hvad har du fået af reaktioner?
- Mange har sagt tillykke med bogen og synes, jeg er modig. De bedste reaktioner er fra dem, der også har gjort op med kulturen og troet, at de var alene, og som er glade for, at jeg tør stå frem. Vi lader os jo hver især overbevise om, at vi er de eneste, så vi går der og skammer os.
- Jeg har også fået trusler som ”dit fede svin - du skal slagtes som en gris”. Men det påvirker mig ikke. Jeg ved selvfølgelig godt, at det kan gå galt, men kampen er det værd.
Hvad siger din familie?
- De har ikke villet have, at jeg skrev bogen. Men min familie har haft 30 år til at lave om på forholdene.
Taler du med dem?
- Ja, men kun over telefonen. Hvis der er støj på linjen, kan man altid lægge på. Der er ingen grund til at mødes i et lokale, hvor man skal op med parader og løbe for livet, siger Ahmad Mahmoud, der er nummer syv i en søskendeflok på otte.
Kan din bog ikke blive misbrugt af racister?
- Jo. Og det bliver den. Det fede er, at der heldigvis kun er ét politisk parti, der har misbrugt den, og jeg kan ikke ændre deres racistiske/fascistiske holdninger. Det må jeg tage med. Vi har ikke den luksus, at vi kan tænke, at vi ikke skal gøre ondt værre. Måske bliver vi nødt til at gøre ondt værre for at gøre det godt igen.
Ahmad Mahmoud: ”Sort land”, udkommet på People’sPress. Ahmad Mahmoud kan opleves i Vollsmose Kulturhus 19. januar sammen med Morten Pape, der også er opvokset i en ghetto.

Voksede op i ghetto: - Vi må selv tage opgøret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce