Vokalgruppen Iki udgiver tredje album: - Vi havde brug for at gøre noget helt nyt

Maskerne er blevet en del af vokalgruppen Ikis identitet. De giver en samhørighed og skal understrege det ceremonielle og overjordiske i deres musik på det nye album "Oracle". Maskerne er lavet af Damselfrau, der også har lavet masker til sangere som Björk og Beyoncé. PR-foto: Kajsa Gullberg

Vokalgruppen Iki udgiver tredje album: - Vi havde brug for at gøre noget helt nyt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vokalgruppen Iki udkommer i denne uge med sit tredje album, "Oracle", hvor gruppen for første gang inviterer det elektroniske ind i dens stemmebårne univers. Lørdag er der releasekoncert på Teater Momentum, men man skal ikke forvente at opleve en rekonstruktion af det nye album.

På sit tredje studiealbum har vokalgruppen Iki bevæget sig et nyt sted hen. Sangerne har inviteret den elektroniske kunstner Mike Sheridan og alle hans maskiner ind i deres rene stemmeunivers, og med samarbejdet har de fået opfyldt et ønske, de har haft i mange år: At inddrage et elektronisk element i deres musik.

- Vi har længe kunnet mærke, at det ville passe godt til os, siger en af gruppens vokalister, fynske Anna Mose.

I lang tid var det blot som om, muligheden for at få inddraget det elektroniske ikke bød sig. Lige indtil en aften på spillestedet Vega, hvor Iki blev sat sammen med Mike Sheridan for at lave en improvisation.

- Det var magisk, så bagefter spurgte vi ham, om han kunne være interesseret i at lave noget sammen med os, og det var han heldigvis, siger Anna Mose.

Det blev afsættet til deres tredje album "Oracle", der udkommer 23. marts. For vokalgruppen, der primært arbejder improvisatorisk og intuitivt, når den bruger stemmerne musikalsk, var det en omvæltning at skulle til at tage hensyn til det maskinelle. Men først og fremmest var det en spændende proces, fortæller Anna Mose.

- Mike Sheridan er en kunstner, der har stor forstand på elektronisk musik og har mange gamle maskiner, som kan gøre alle mulige spændende ting. Vi mødtes i studiet, og Mikes analoge maskiner fyldte hele kontrolrummet. Vi stod så på den anden side og lagde stemmer til på den måde, vi plejer at gøre, men det blev nyt med alle de maskiner. De blev en ny medspiller, kan man sige.

"Oracle"
"Oracle" er titlen på det tredje album fra vokalgruppen Iki. Albummet udkommer fredag 23. marts, og det fejres dagen efter med en releasekoncert på Teater Momentum.Vokalgruppen Iki består af fem kvinder fra Norge, Finland og Sverige, der alle har base i København. Kvindernes vokaler er gruppens bærende instrumenter, og gruppen arbejder med improvisation som kunstnerisk redskab. Det betyder, at koncerter med Iki aldrig er ens, for gruppen søger aldrig helt at genskabe det indspillede.

Sangene på det nye album er ordløse, og musikken kredser om det ceremonielle og tribale.
Albummet
Albummet "Oracle" er vokalgruppens tredje og udkommer fredag 23. marts. Titlen på albummen faldt på plads, da gruppen lyttede til resultatet af deres musikalske samarbejde med komponist og DJ Mike Sheridan .PR-foto

Det mytiske og oraklet

Universet på det nye album "Oracle" er, som navnet antyder, både åndeligt og mystisk. Og så er det helt uden ord. Titlen faldt først på plads, da musikken var færdig og gennemlyttet, resultatet af arbejdet var på ingen måde givet på forhånd.

- Det kan være svært at vide, hvad der kommer ud af det, vi laver, og hvilken karakter, det får. Så da vi hørte, hvordan musikken havde formet sig, dannede der sig en hel masse tanker og billeder for os, siger Anna Mose.

Og da ordet "Oracle" kom på banen, faldt det hele på plads.

- "Oracle" er et flot, enkelt ord. Og så er et orakel et, man spørger, men det kommer ikke med direkte, håndgribelige svar. Det skal du selv finde. Det passer meget godt til vores univers, at man selv kan fortolke hvad, man føler og mærker, når man hører det, siger Anna Mose.

Musikken på det nye album er skabt alene ved hjælp af Mike Sheridans maskiner og vokalgruppens stemmer, men samtlige af de i alt syv numre er uden ord.

- Det er jo ikke numre, der har en opbygning som en almindelig sang med et vers, et omkvæd og en tekst. Det er ordløst. Det er et stemningsbillede, hvor man får et kig ind i en ukendt verden, siger Anna Mose.

Iki består af de fem kvinder Anna Mose (DK), Kamilla Kovacs (DK), Jullie Hjetland (DK/NO), Guro Tveitnes (NO) og Johanna Sulkunen (FIN). Det nye album består af syv sange, der alle er helt uden ord. PR-foto: Kajsa Gullberg
Iki består af de fem kvinder Anna Mose (DK), Kamilla Kovacs (DK), Jullie Hjetland (DK/NO), Guro Tveitnes (NO) og Johanna Sulkunen (FIN). Det nye album består af syv sange, der alle er helt uden ord. PR-foto: Kajsa Gullberg

Maskerne forener

Det overjordiske og ceremonielle flyder ikke kun i Ikis musik. Gruppen har skabt et udtryk, en slags visuel identitet, der er grundlagt i de speciallavede masker, gruppen er iført både på det nye albumcover, og når den optræder.

- Det giver en samhørighed for os at have masker på. Det er meget nemmere at være os, den lidt mærkelige størrelse, vi er. Det giver os nogle muligheder for at gå all in uden at tænke på normer for, hvordan man skal stå og agere på en scene, mener Anna Mose.

Men maskerne er ikke et forsøg på at være ligesom det kønsløse orakel. Gruppen er stolt af at bestå af fem kvinder, og deri ligger en kæmpe styrke, mener Anna Mose.

- Vi kan godt lide, at der er plads til det, der kradser, som måske ikke er smukt i traditionel forstand. På den måde vil vi gerne udfordre lidt.

Intuitioner styrer koncerten

En releasekoncert på Teater Momentum i Odense skal markere det nye albums komme lørdag 24. marts. Men selvom "Oracle" er omdrejningspunktet for koncerten, skal man ikke forvente få en musikoplevelse, der er en-til-en med den, der er optaget, selvom vokalgruppen for første gang forsøger at rekonstruere numrene til koncerten. For det grundlæggende i Iki er stadig det improviserende.

Derfor har kvinderne også taget maskinerne og det elektroniske til sig og øvet med eget udstyr, så de kan være 100 procent live, når de står på scenen.

- Vi har nogle byggesten fra numrene, men det bliver aldrig helt som på pladen. Man vil kunne genkende noget, hvis man kender musikken, men men kan sige, numrene får en ny farve fra gang til gang.

Vokalgruppen Iki udgiver tredje album: - Vi havde brug for at gøre noget helt nyt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce