Vital genfødsel

I tv-serien havde Kirk og Spock stor respekt for hinanden, selv om de var forskellige, men i deres unge dage havde Spock og Kaptajn Kirk deres kontroverser. For eksempel forsøgte Spock at kvæle Kirk.
Foto: UIP

Vital genfødsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Star Trek" er genoplivet med respekt for traditionerne og moderne turbounderholdning

Når det gælder om at genoplive gamle filmserier om superhelte eller anden science-fiction, har det vist sig som et brugbart koncept at vende tilbage til rødderne. At fortælle historien om hvad der skete, før det vi allerede kender til.

Det gjorde Christopher Nolan effektivt med "Batman Begins" i 2005, og det gjorde Bryan Singer næsten lige så godt året efter med "Superman Returns". Nu gør skaberen af tv-serier som "Alias" og "Lost" de to andre kunsten efter med "Star Trek". J. J. Abrams fortæller historien om, hvordan myten blev skabt, og han gør det med stor respekt for de oprindelige film og med nutidens underholdningsturbo slået til. Gamle fans vil smile foryngelseskurens salige smil, og der er ikke på nogen måde forbudt for nye fans om bord på rumskibet "USS Enterprise".

Kaptajn Kirks far var også kaptajn på et rumskib, så Kirk er født til sin karriere. Det er han nu ikke selv overbevist om, da vi møder ham som ung sjuft og slagsbror. Han retter sig dog på kadetskolen, hvor man møder Spock med de spidse ører og den uovertrufne logiske tankegang.

I tv-serien havde Kirk og Spock stor gensidig respekt for hinanden, selv om de var forskellige. I den nye "Star Trek" får vi historien om, hvordan de krydser klinger som helt unge og historien om, hvordan besætningen på "USS Enterprise" langsomt stykkes sammen på en farefuld mission i rummet. For science-fiction-skeptikere er "Star Trek" naturligvis nonsens, men for de trofaste fans - de såkaldte trekkies - og for mange af os andre er der mening med galskaben i rummet.

Nik til fortiden

Historien er fyldt med tilpas mange sorte huller, skurke der falder dybt ned i skroget på store rumskibe, bidske rumvæsener med fråde om munden, der jagter hurtigt løbende helte, og tidsrejser der laver om på sandhed og konsekvens til, at de fleste vil være rigeligt underholdt.

Meget af fascinationen i de godt to timers rumflyvetur ligger i, hvordan den nye film passer ind i de gamle, og det gør den heldigvis med omhu og respekt for arvesølvet. Forhistorien formår både at være meget direkte, voldsomt underholdende og til tider rørende. Vi får nemlig 78-årige Leonard Nimoy at se igen som en gammel udgave af Spock, der møder sig selv som ung. Det er et både kærligt emotionelt tip med hatten til en af seriens gamle grundpiller og et vidnesbyrd om, at det, som tv-seriens skaber Gene Roddenberry skruede sammen i 1966, var langtidsholdbart.

Skal der klages en smule over den nye film, må det bliver over den forvandling, Kaptajn Kirk på rekordtid gennemgår fra gadedreng til topkaptajn. George Best og Michael Laudrup i én og samme person? Come on, må vi andre lige være her!

Siden "Star Trek" begyndte som tv-serie, er der lavet fire andre tv-serier og 10 spillefilm, der dog til sidst fjernede sig langt fra det originale oplæg og den klassiske kvalitet. Alt i alt ligner slutbillederne af kommandobroen på rumskibet "Enterprise" heldigvis til forveksling det hold, der lagde ud i tv-serien fra 1966. Jeg vil vædde et sæt spidse ører fra den nærmeste spøg og skæmt butik på, at vi kommer til at se en lang stribe af "Star Trek"-film i de kommende år.

PS Hvis du er helt pjattet med "Star Trek"-universet, så læs mere på www.trekkies.dk.

"Star Trek - fremtiden begynder", amerikansk, 126 minutter

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Scala, Svendborg

Vital genfødsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce