Violinspil i verdensklasse


Violinspil i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sydkoreanerne dominerer ved Den 8. Internationale Carl Nielsen Violin- konkurrence, som begynder i denne uge. Men antallet af danske deltagere topper også i år

- Sydkorea er en stormagt i klassisk musik, så det er ikke overraskende, at 12 ud af de 48 deltagere i konkurrencen er sydkoreanere, siger Marianne Granvig, generalsekretær for Den 8. Internationale Carl Nielsen Konkurrence, der har til huse i Odense.

Efter nogle sløje år, når det gælder antallet af danske deltagere, er der atter mange danske navne på deltagerlisten:

- 16 danske statsborgere søgte om at komme med, og ni blev udtaget til selve konkurrencen. Det er utroligt mange, set i lyset af, at der ved den seneste klarinetkonkurrence ingen danske deltagere var, og at der kun var en enkelt dansker i fløjtekonkurrencen, fortsætter Marianne Granvig.

Når koreanere, kinesere og japanere i den grad dominerer europæiske musikkonkurrencer, skyldes det ifølge Marianne Granvig, at ambitiøse unge asiater flytter til Europa og USA for at få førstehåndskendskab til den vestlige verdens klassiske musik.

Af samme grund kan Carl Nielsen Konkurrencen for første gang præsentere et kinesisk jurymedlen, nemlig Lina Yu.

- Kina er også godt på vej til at blive en musikalsk stormagt, og det har vi valgt at tage forskud på, smiler generalsekretæren.

Ny præsident

Den dansk-tjekkiske violinprofessor Milan Vitek har overtaget præsidentrollen efter Peder Elbæk, som døde i 2006.

- Milan Vitek er gået til opgaven med stor entusiasme, og da han selv har en del elever med i konkurrencen, har han bedt om at få det tyske jurymedlem Leon Spierer som vicepræsident.

Ved stemmelighed er præsidentens stemme udslaggivende, og i tilfælde, hvor Vitek er inhabil, får Spierer altså den afgørende stemme.

- Den 10 mand store jury består af en blanding af gamle medlemmer, der skal sikre kontinuiteten, og nye medlemmer, der skal modvirke snigende metaltræthed, understreger Marianne Granvig.

Blandt de nye jurymedlemmer er Johannes Søe Hansen, der er koncertmester i Radiosymfoniorkestret, og russeren Alexei Koshvanets, der i 1998 vandt Carl Nielsen Konkurrencen.
Fakta
Den 8. Internationale Carl Nielsen Violin Konkurrence.

31. maj: Åbningskoncert med Odense Symfoniorkester dirigeret af Matthias Aeschbacher. Solist: Alexandra Grot, fløjte.

1. runde: 31. maj-2. juni kl. 10-19.

2. runde: 3.-4. juni kl. 10-18.

3. runde: 5. juni kl. 13-19 og 6. juni kl. 14.30-20.30.

Finale 1: 8. juni kl. 18.

Finale 2: 9. juni kl. 18 samt prisoverrækkelse.

Åbningskoncert og finaler i Carl Nielsen Salen. Indledende runder i Pro Musica Salen.

Kilde: odense Symfoniorkester

Per Nørgård-værk

Violinkonkurrencen strækker sig over tre indledende runder og to finalekoncerter. I første runde skal de 48 deltagere spille værker for soloviolin.

24 musikere går videre til anden runde, hvor et fast punkt på repertoiret er Per Nørgårds "Playground", der er komponeret specielt til lejligheden.

I tredje runde skal de 12 tilbageværende violinister spille et rent sonateprogram.

Finalen strækker sig over to aftner, og her skal de fire finalister - sammen med Odense Symfoniorkester og dirigenten Matthias Aeschbacher - spille Carl Nielsens "Violinkoncert" samt efter eget valg en violinkoncert af Beethoven, Brahms, Sibelius eller Tjajkovskij.

Der er gratis adgang til de tre første runder, som finder sted i Pro Musica Salen i Odense Koncerthus.

Læs mere på www.odensesymfoni.dk/cncomp

Den 8. Internationale Carl Nielsen Violinkonkurrence, 30. maj-9. juni i Odense Koncerthus.

Violinspil i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce