Vinterens kunstbøger: Islamisk kunst og den topmoderne danske


Vinterens kunstbøger: Islamisk kunst og den topmoderne danske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mennesket sætter spor overalt, også når vi ikke er bevidste om, at vi gør det. For eksempel klimamæssigt. "Jordforbindelser" - som også er titlen på Faaborg Museums store udstilling, der kan ses indtil 21. maj - handler netop om vores aftryk i landskabet og giver nye perspektiver på begrebet klimakrise. I bogen, der er udkommet på Aarhus Universitetsforlag, fortæller syv forskere, hvordan en række store, danske landskabsmalere har skildret de menneskeskabte forandringer, og hvordan kunst og videnskab er gået - og går - hånd i hånd. Bogen er redigeret af Gertrud Oelsner, Den Hirschsprungske Samling, og Gry Hedin, Faaborg Museum.

På Davids Samling i København kan man indtil 13. maj se særudstillingen "Menneskefiguren i islamisk kunst - folk, fyrster og hellige mænd". Det er også titlen på en bog med og om de værker der udstilles, udgivet af Davids Samling og Strandberg Publishing. Mange tror, det er forbudt at afbilde mennesker i klassisk islamisk kunst, men det er en sandhed med modifikationer, skriver bogens ene forfatter, Kjeld von Folsach, i sin indledning. Hans medforfatter er Joachim Meyer.

J.L. Jensen (1800-1856) var blomstermaler og malede de mest fantastiske, uhyre detaljerede blomsterbilleder, som det er skønt at gå på opdagelse i. Nu udkommer en bog ham: "Blomstermaleren J.L. jensen. Mellem kunst og natur i guldalderen" af Marie-Louise Berner og Mette Thelle. Endnu en bog, der følges med en udstilling: Nivaagaards Malerisamling viser til 12.august "En duft af evighed" om maleren. Bogen, udgivet af Nivaagaard og Strandberg Publishing, fortæller om hans liv og værk og er fuld af smukke billeder.

Kunstneren Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881) havde både maler- og handelstalent og tog på månedlange rejser, som man i dag ville kalde "salgs- og netværksture", til London, væk fra mand og børn. Hun rejste også til bl.a Konstantinopel og var en af de første kvindelige malere, der fik lov at besøge og male i et harem. Hun var gift med billedhuggeren Jens Adolf Jerichau fra Assens, og i bogen "Breve fra London - Elisabeth Jerichau Baumann og den victorianske kunstverden" (Strandberg Publishing) kan man lære hende at kende gennem hendes rejsebreve til sin mand. Brandts i Odense har et af hendes billeder, "Selvportræt med palet foran staffeli" (1858).

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård har skrevet bogen "Så megen længsel på så lille en flade", som udkommer på Gyldendal 26. januar. Den handler om maleren Edvard Munch, hans betydning for os i dag og forfatterens personlige forhold til Munch. Knausgaard blev i 2015 opfordret til at kuratere en udstilling på Munchmuseet i Oslo, "Mot skogen - Knausgård om Munch", som blev vist sidste år.

Ovartaci (1894-1985) var i 56 år patient på det psykiatriske hospital i Risskov, og samtidig en kunstner, som skabte tusinder af kunstværker. Kunsthal Charlottenborg og forlaget Antipyrine har netop udgivet et omfattende bogværk om ham, "Ovarci & Galskabens Kunst". Museet Ovartaci, som har været lukningstruet i lokalerne på Psykiatrisk Hospital, er for nyligt reddet økonomisk af byrådet i Aarhus og flytter til Journalisthøjskolen.

Kunstneren Kai Gøtzsche (1886-1963) havde stor udlængsel og tilbragte blandt andet en stor del af sit liv i USA. Her dekorerede han bygninger som biografteatre, supermarkeder, kulisser til Hollywood - eller "udviklingens hujende monumenter", som forlaget Hovedgaard skriver i forbindelse med bogen "Kai Gøtzsche - kunstner og eventyrer". Den udkommer 26. januar og er skrevet af tidligere chefredaktør Steffen Lange.

"Dansk kunst i 10'erne" af kunstformidleren Lisbeth Bonde fortæller, hvad der rører sig netop nu, ved at skildre 40 samtidskunstnere. Fra kunstnergruppen A-kassen, som var med på Heartland Festival 2016, over Søren Dahlgaard, som bl.a. arbejder med dej, til Rose Eken, der skaber popkunst i keramik, og Trine Søndergaards fotokunst, der har været vist på udstillingen "Vakuum" på Brandts 13 i Odense sidste år. Bogen er udkommet på Gyldendal.

Brødtekst

Vinterens kunstbøger: Islamisk kunst og den topmoderne danske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce