Video: Odense Teater ruller forårsrullen ud


Video: Odense Teater ruller forårsrullen ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny musikforestilling fortæller historien om den danske forårsrulle og den mand, som skabte den.

Scene: Da kinesiske Sai-Chiu Van ankommer til Danmark i 1935, er det for at studere landbrug, men krigen mellem Kina og Japan, Anden Verdenskrig og revolutionen i Kina gør, at han aldrig vender hjem. Han bliver i Danmark, bliver dansk gift og stifter familie, og han introducerer sit nye land for en ny spise: Forårsrullen.

Den lille rulle med hvidkål, oksekød og krydderier bliver en gigantisk succes, og Van kalder sit voksende firma, som ender med at få hovedkvarter i Nyborg, for Daloon, som betyder den store drage.

- Da jeg var barn, var forårsruller det bedste. Mormor stod for krebinetterne og frikadellerne, min far eksperimenterede med lasagne, mens forårsrullerne hørte til i hallen efter en fodboldkamp, siger sceneinstruktør Martin Lyngbo.

Han stod i sit sommerhus, da telefonen ringede sidste sommer. Det var Odense Teaters direktør Jens August Wille, der kontaktede ham for at spørge, om han ville skrive en forestilling om forårsruller.

- Det underligste telefonopkald, jeg nogensinde har fået, men jeg fik øjeblikkeligt flashbacks til min barndom, siger den 45-årige instruktør, som gik i gang med at læse om Sai-Chiu Van, som døde i 2003 som 90-årig, og interviewe hans efterkommere.

Arbejdet har ført til musikforestillingen "Forårsrullen", som kan opleves i teatersalen i Odeon. Martin Lyngbo har selv instrueret, mens musikken er skrevet af Anders Ortman.

- Han er en fantastisk komponist. Han har skrevet 23 stykker ørehængende musik, som knytter forestillingen sammen. Man kan godt kalde det for en minimusical, siger Martin Lyngbo.

Han beskriver også "Forårsrullen" som en iværksætterhistorie og en emigrathistorie, man måske eller måske ikke kan spejle sig i, men især som en historie om de symboler, der skaber fællesskaber. Og det er forårsrullen et eksempel på, for det er ærkedansk produkt, mener Martin Lyngbo.

- Jeg håber, at folk, som ser forestillingen, bliver rørte, fordi de har set og hørt noget smukt, men også, at de måske vil tænke lidt over alle de symboler, vi hver især føler noget for, men som alle er i stærk bevægelse i disse år.

Om forestillingen
Odense Teater: "Forårsrullen", Teatersalen i Odeon.Premiere 17. maj. Spiller til 13. juni.

Varer halvanden time uden pause.

Manuskript og iscenesættelse: Martin Lyngbo

Komponist og kapelmester: Anders Ortman

Scenografi: Rikke Juellund.

Medvirkende: Hanne Hedelund, Cecilie Gerberg, Anders Gjellerup Koch, Rikke Bilde, Nicolai Jandorf, Mikkel Bay Mortensen og Peter Høgsbro.

Forestillingen er støttet af S.C. Van Fonden.
Hele skuespillerholdet fra
Hele skuespillerholdet fra "Forårsrullen", som spiller i Odeon fra 17. maj til 13. juni. Foto: Nils Svalebøg

Satser hele butikken ...

Martin Lyngbo er glad, for "Forårsrullen" er det sjoveste stykke arbejde, den tidligere chef for Mungo Park har lavet i årevis. Et arbejde, der har frydet ham hver eneste dag, det har varet, fortæller han.

- Jeg har satset hele butikken og prøvet noget nyt, og jeg har været spændt på, om det ville lykkes, for hvis ikke, ville det hele blive alt for sentimentalt. Men jeg mener, det er lykkedes, siger han.

Det nye handler om måden, han bruger musikken på, for han lader den binde scenerne sammen i montager, så eksempelvis spring i tid hurtigt kan forstås. Inspirationen har han fået fra animationsfilm og nye teaterforestillinger, han har set i Malmø og i New York.

- Tænk på animationsfilmen "Up", hvor en af scenerne fortæller et helt liv, siger Martin Lyngbo.

I "Up" ser man en ældre mand tænke tilbage på sit livs kærlighed, mens han bladrer i et fotoalbum. Nogle af billederne bliver levende, og på få minutter forstår man, hvad det er for et liv og et sammenhold, han har mistet ved sin kones død. Det er billederne og musikken, der fortæller historien - ikke ordene.

- Det er en ny måde at bruge musik på, som jeg har overført til "Forårsrullen". Vi skildrer næsten et århundrede, og da forestillingen kun varer halvanden time, er der meget, som skal fortælles på kort tid, konstaterer Martin Lyngbo.

Video: Odense Teater ruller forårsrullen ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce