Vi ta'r skraldet


Vi ta'r skraldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er koldt på toppen og varmt på bunden. Københavnersmart sælger tager et befriende styrtdyk i Rasmus Heides lune danske komedie uden dikkedarer.

"Blå mænd"

Virkeligheden og livsværdierne bliver vendt på hovedet, da den unge, succesrige it-sælger Jesper (Thure Lindhardt) pissefuld bliver hovedaktør i et biluheld. Han fratages kørekortet og idømmes samfundstjeneste på en nærgenbrugsstation et sted på Nordsjælland.

Til sin egen overraskelse falder Jesper godt ind blandt sine nye kolleger, den virkelighedsfjerne, lesbiske Lotte (Sidse Babett Knudsen), tungnemme Dion (Mick Øgendahl) og den arrige leder Theodor (Troels Lyby). Og selv om han over for vennerne skammer sig over sin nye plads i samfundet, er der noget befriende ved arbejdet mellem storskrald og småt brændbart. Her kan han være sig selv.

"Blå mænd" er enkel og ligetil. Den nedbarberede, simple historie bæres fornemt fremad af en flok sympatiske præstationer, hvor den karismatiske, unge Lindhardt falder ind som et helt naturligt centrum. Samtidig minder filmen os på overbevisende vis om, at folkekomedien ikke er død, og man uden de store armbevægelser faktisk godt kan lave en film, der både er sjov og vil noget.

Tæsk til elitedanmark

Grundlæggende er det den simple fortælling om humaniseringen af den kolde skid om igen. Gennem et omvæltende klimaskifte opdager Lindhardts dumme svin nye værdier og finder ud af, at det kan være sundt at genstarte sit liv på nulpunktet sammen med samfundets prygelknaber for at kunne se sig selv i øjnene. Men samtidig finder skiderikken et uventet varmt fællesskab blandt de nye kolleger.

Her bliver kammeratskabet blandt skraldemænd på genbrugsstationen et positivt billede på den sociale sammenhængskraft, der løber blandt de lavtlønnede, milevidt fra elitedanmarks nådesløse jagt på kapital og succes. Hvor alle kneb gælder, og det moralske kompas stritter i alle retninger. Hvor man stjæler kunder fra kollegerne og gerne dolker kammeraterne i ryggen, hvis det ser pænt ud på bundlinjen.

Filmhygge

Afhængigt af humør kan man jo med rette synes, at historien om svinet, der bliver en flink fyr, er fortalt nok gange, men i hænderne på manuskriptforfatterog standup-komiker Mick Øgendahl, og instruktørdebutant Rasmus Heide glider fortællingen forbløffende let ned.

"Blå mænd" er ikke en dansk komedieklassiker. Den føles temmelig forudsigelig og en tand for uambitiøs til at rykke ret meget ved komediekonventionerne. Men det er samtidig et fuldstændigt uprætentiøst stykke pæredansk filmhygge af den slags, der ikke kan undgå at lune en dag, hvor man har fået nok og ikke længere tror på det gode i mennesket eller samfundet. Og den slags skal der sandelig også være plads til.

"Blå mænd", dansk, 85 minutter, tilladt for alle.

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Scala, Svendborg, Kino 1+2, Nyborg, Panorama, Middelfart, Bio Langeland, Rudkøbing.

Vi ta'r skraldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce