Kig godt på forsiden af dette NU. Der kan du se noget, som du kun sjældent så på NU’s forside i 2009: En kvinde.

Der er nemlig langt mellem interviewene med kvindelige kunstnere, skuespillere, musikere og forfattere i NU-tillægget. F.eks. bragte NU i de sidste måneder af 2009 billeder af 13 mænd, en snemand og en hane på forsiden. Og - nå ja - to kvinder.

Det er helt skævt og afspejler på ingen måde det kunst- og kulturliv, der finder sted på Fyn. Her er det langt oftere kvinder end mænd, der maler og udstiller. Det er også oftere kvinder, der læser bøger, kvinder, der går i teatret, og kvinder, der går på museum. I disse kulturgrene er mænd ofte et klart mindretal. Alligevel er det mænd, mænd, mænd, vi skildrer i NU. Og derfor tillader jeg mig at bruge denne plads til at se kritisk på vores egen rolle i den usynlighed, som kvinder tilsyneladende har i det medieskabte fynske kulturlandskab.

Skævhederne indskrænker sig naturligvis ikke til alene at handle om, hvem der bliver fotograferet til NU’s forside, eller hvem der bliver interviewet.

Det handler f.eks. også om, at Fyens Stiftstidende har uddelt sin kulturpris Årets Kulturnavn til syv mænd og nul kvinder. Eller om, at kvinder fortsat udgør et mindretal i de kommunale kulturudvalg. Eller om, at Brandts med sine mange kvindelige ansatte har en mand som direktør. Eller om at Odense Symfoniorkester, Danmarks Mediemuseum, Tobaksgaarden, Odense Teater og talrige andre kulturinstitutioner alle har en mand som leder - ligesom Fyens Stiftstidendes kulturredaktion. Måske hænger kønsskævheden i vores redaktionel­- le dækning sammen med, at redaktionen, som du kan se yderst til venstre, består af flest mænd. Måske er der andre årsager.

Men det skal under alle omstændigheder blive løgn, skal det. Og derfor vil vi gøre op med den helt utilsigtede skævhed, som vores dækning af fynsk kulturliv i 2009 har givet. Vi har udnævnt 2010 til at blive kvindernes år. I 2010 vil vi gøre mere ud af kunstnerisk aktive kvinder. Ikke, fordi det i sig selv kvalificerer at være kvindelig kunstner eller skuespiller. Men fordi vi tilsyneladende bliver ved at overse det ene køn. Og det går ikke i længden.

Velkommen til Kvindernes År i NU.