Varme hænder, uro og kærlighed


Varme hænder, uro og kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye digte fra Fyn over Island til Chile.

Apropos lockout i blandt andet sygehussektoren: Mette Klint, Faaborg, har tidligere udgivet børnebøger, men i sidste måned debuterede hun med novellesamlingen "Varme hænder", som er for voksne - uanset om man arbejder i sundhedsvæsenet, har været indlagt, har været i kontakt med sygehusvæsenet i det hele taget eller måske ligefrem tager beslutninger på området. Bogen giver, som forlaget Mellemgaard skriver, "indblik i en fremmed og uskøn, men livsbekræftende verden".

En anden fynbo, Bjarne Skov, har hentet sin inspiration under sin gang i Odense - hans digte i bogen "Nattens indfaldsveje" har taget form efter byens steder, men kredser om almene temaer som den uro, der findes under menneskers overflade. Bogen er i tre afsnit: "Mod vinter", "År uden sommer" og "Mod efterår", og den er udkommet på Mellemgaard.

Lene Krogh Bertram, også fra Odense, var den lille rødhårede med fregner som barn, og det ved jeg kun, fordi hun har udgivet en meget personlig digtsamling med samme titel. Den skildrer en kvindes rejse fra barn til det tidspunkt, hvor fremtiden "... sidder som et sultent rovdyr/ på min skulder/ den æder tid, knogler og kød/ i et slimspor/ over landskabet/ der er mig." Udkommet på Mellemgaard.

Vi bliver på Fyn, hvor forlaget Ravnerock har udgivet en ny digtsamling af Finn Jeppesen, "Det bevidstløse menneske", som følger efter "Det frigjorte menneske" fra 2016. Denne gang er hovedtemaet menneskets rastløshed og længsler, og man finder digte om "skibe/ lastet med længsler" og om "Læber mod ruden, så ensomt at det siges i dug".

Camilla Troelsø - fra Nordjylland - kalder sin bog "Bare Hverdag" en tekstcollage "om mennesker, der alle forsøger at navigere i livets skæve gang". Der er både korte og længere tekster, som stiller skarpt på mennesker, deres par- og andre forhold, og deres mere eller mindre skjulte, mere eller mindre behagelige sider. Udkommet på Brændpunkt.

Kunstneren Lars Dan bruger både sine øjne som koloristisk maler og som digter: "at male at skrive/ er to kirsebær på samme/ stilk", som det blandt andet hedder i et af digtene i hans bog "Ord og dingenoter", som netop er udkommet på Boggalleriet. Det sete bliver løftet til et højere lag i digtene, for eksempel som i dette: "når jeg lægger øret mod valnøddens/ skal/ kan jeg høre et egerns/ galopperende/ hjertebanken".

Den islandske digter og teatermand Sigurður Pálsson nåede ikke at opleve, at hans sidste digtsamling blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2018, for han døde i efteråret. Nu er digtene udkommet på dansk med titlen "Digtet husker røsten", udgivet af Vandkunsten. Det er Erik Skyum-Nielsen - utrættelig oversætter af islandsk litteratur - som står for den danske tekst, og kan man islandsk, er der mulighed for tage stilling til oversættelsen, da digtene i bogen er gengivet i både dansk version og på originalsproget.

Tænk at blive prist i 100 kærlighedssonetter som den chilenske digter Pablo Nerudas hustru, Matilde Urrutia, blev det i 1959. Nu har forlaget Lindhardt og Ringhof udgivet sonetterne under netop den titel, oversat af Peer Sibast, Svendborg. Kærlighed, sanselighed og erotik fylder alt, og sprogets billeder er ikke falmet med årenes gang. Bogen har tidligere været udgivet af forlaget Sohn i 2011.

Varme hænder, uro og kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce