Væver med flere garn i gryden

Tingene kan godt spidse til lige før en stor udstilling. Jeg skal både være kunstner, sekretær og manager. Det er ikke noget, man normalt forbinder med en kunstners arbejde, siger Hanne Skyum.
Foto: Thomas Yde

Væver med flere garn i gryden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KUNST: Døgnet har for få timer op til åbningen af Den Fynske Forårsudstilling

Det roder - på en smuk og feminin måde. Hvor end man vender sit blik hen i Hanne Skyums væveri, støder det på kulørte garner i uld, hør og silke, der vælter ud af papkasser og kurve.

Oliemalerier, væverammer og gobeliner læner sig op af væggene og midt i rummet står Hanne Skyum lettere stresset. Hun arbejder lige nu på at blive færdig med sit bidrag til Den Fynske Forårsudstilling, mens hun samtidig udstiller på Ørbæk Rådhus, forbereder en messehagel til Kastels-kirken i København og forsøger at ignorere den kimende mobiltelefon og finde tid til at køre sin syge hund til dyrlægen.

- Tingene kan godt spidse til lige før en stor udstilling, for der er mange roller, jeg skal udfylde på en gang. Jeg skal både være kunstner, sekretær og manager. Det er ikke noget, man normalt forbinder med en kunstners arbejde, og hvis jeg kunne, ville jeg også bare koncentrere mig om kunsten, siger Hanne Skyum.

Svære rolleskift

For Hanne Skyum var det en overraskelse, at fuldtidsjobbet som kunstner indebar så meget administrativt arbejde, der ikke direkte er relateret til kunsten.

- Som ung tror jeg nok, at jeg havde en lidt romantisk opfattelse af livet som kunstner. Men hvad ved du egentlig om den verden, du drømmer om? Ikke alting, og det er nok meget godt, siger Hanne Skyum og smiler.

Hun er ikke i tvivl om, at hun under alle omstændigheder ville have valgt at blive kunstner.

- At man er nødt til også at tage sig af alt kontorarbejdet, er en sur pligt, som man må tage med. Jeg føler det som et privilegium at være kunstner, så det er ok. Det kan bare være svært at skifte mellem det administrative og det kreative arbejde, siger Hanne Skyum.

Vævning er en meget langsommelig proces, som det tager tid at komme ind i. Derfor prøver hun så vidt muligt at adskille de forskellige arbejdsopgaver.

- Hvis jeg er i starten af en kreativ proces, er jeg meget let at slå ud af kurs, så der kan jeg ikke gå og tænke på alt muligt andet samtidig. Så vil jeg hellere tage en hel dag ud, hvor jeg udelukkende laver kontorarbejde og måske indfarver garn, som ikke er krævende på samme måde, fortæller Hanne Skyum.

Ikke tid til det hele

På Den Fynske Forårsudstilling skal Hanne Skyum i år udstille en stor gobelin af træspejlinger, som hun har arbejdet på det sidste halve år. Den er netop blevet solgt til Kunst-industrimuseet, men det betyder ikke det store for Hanne Skyum.

- Det vigtigste er sådan set, at folk ser, hvad jeg kan lave, for jeg har hverken eget galleri eller hjemmeside. Det med at gøre reklame for sig selv med store flotte brochurer ligger heller ikke til mig, så jeg er meget afhængig af at komme ud med min kunst, siger hun.

Allerede nu er Hanne Skyum ved at tage stilling til, hvilke værker der skal med på efterårets udstillinger, fordi katalogerne skal laves nu.

- Det kan godt være forvirrende hele tiden at skulle tænke længere frem i tiden. Der er jo altid en masse ting jeg gerne vil, men der er desværre kun en dag om dagen.

- Men jeg har indset, at jeg ikke kan nå det hele, og det er også i orden. Man bliver jo ikke lykkeligere af at fise forvirret rundt hele tiden, siger Hanne Skyum. 

Væver med flere garn i gryden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce