VERDENSPOLITIET


VERDENSPOLITIET

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vanvittig og grovkæftet dukkefilm rammer plet med politisk satire, visuelle gags og charmerende dukkeføring

De fleste har en mening om verdenssamfundets udformning efter den 11. september 2001. Lige så mange har en mening om USA' s selvpåtagede rolle som verdens politibetjent. Det er dog de færreste, der tør skilte med deres holdninger og så samtidig vrænge næsvist ad politisk korrekthed og tolerance. To, der gør, er filmskaberne Trey Parker og Matt Stone, som vi kender som bagmændene til den primitive, tøjlesløse og grove animationsserie "South Park" og som foruden "South Park: Bigger, Longer and Uncut" har en række forholdsvis ukendte, men ganske seværdige, spillefilm på samvittigheden. Makkerparrets seneste film, "Team America: World Police", er en lårklaskende morsom dukkekomedie, der er lige så vellykket, som den er nådesløs i sin særdeles grovkornede humor.

Fra deres base i Mount Rushmore rykker Team America-holdet ud for at bekæmpe alle former for terrorisme og uretfærdighed. Som regel med rygende ruiner og masser af civile tab som resultat. Som erstatning for tabet af et teammedlem henter holdet Broadway-stjernen Gary Johnston ind. Hans medvirken i en undercover-operation skal en gang for alle sætte en stopper for terrorismen, men efterhånden som et skummelt plot optrævles, viser det sig det sig, at mægtigere kræfter trækker i verdensterrorismens tråde eller forsøger at sætte en kæp i hjulet på Team Americas aktiviteter: Den ondskabsfulde nordkoreanske leder Kim Jong Il, Film Actors Guild (FAG) med Alec Baldwin i spidsen og "Fahrenheit 9/11"-instruktøren Michae l Moore.

Efter alt og alle

Indledningsvis synes det at være USA's selvfede arrogance og militærliderlighed, der står for skud i "Team America: World Police", men Parker og Stone har placeret sig mageligt i midten og langer ud efter alt og alle - bl.a. Michael Bays rædselsfulde "Pearl Harbor" gøres til godt og grundigt til grin. Filmen fungerer både som spoof - altså en latterliggørelse af genrens og filmsprogets konventioner - og satire, der kommenterer samtidens politiske klima. Men det står klart, at Parker og Stone holder så meget af den populærkultur, de gør grin med, at satiren aldrig bliver bitter og udleverende.

Der citeres lystigt fra tidens action- og science fiction-film. Stilen er frisk, med vilje klodset og ganske charmerende, og hylder den klassiske dukkeserie "Thunderbirds", hvis designs har dannet baggrund for filmens flotte miniaturer og animatronics.

"Team America: World Police" vil givetvis blive kultdyrket, men dens klassikerstatus svigter, fordi dens vellykkede satire i høj grad kommenterer samtidens politiske og kulturelle strømninger. Jeg tror ganske enkelt ikke, den i samme grad vil være morsom om 10-15 år.

De mest snerpede vil givetvis have et problem med filmens provokerende og smagløse tone, samt dens hæmningsløse brug af vulgariteter og bandeord. Men har man intet imod dukkesex, ultravold, rekylopkast (eller at se Michael Moore agere selvmordsbombe og FN's våbeninspektør Hans Blix blive ædt af hajer) er dette ganske enkelt de sidste mange års sjoveste og mest medrivende komedie. Den er i alle henseender unik - og bestemt ikke for børn! Caspar Vang

"Team America: World Police" (Amerikansk) Spilletid: 98 min. Tilladt for børn over 15 år.

Premiere fredag i BioCity, Odense.

VERDENSPOLITIET

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce