Uvedkommende


Uvedkommende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samfundets udvikling giver Nobelpris-modtageren Toni Morrisons litterære temaer baghjul

Toni Morrison tager i "En velsignelse" atter den sorte kvindes lod under behandling. I denne roman ligger vægten dog i langt højere grad på kvinden end egentlig på det at være sort, for "En velsignelse" følger ikke mindre end fire kvinders trængsler og skæbne.

Da den hollandskfødte bonde Jacob Vaark dør af kopper i slutningen af 1600-tallet, efterlader han sig den gård, der danner rammen om de fire kvinders liv.

Hans kone Rebekka, som mister det ene barn efter det andet, repræsenterer den hvide kvinde.

Lina er indianerkvinden, som har lært sig selv at holde af de hvide.

Florens er den sorte pige og samtidig historiens egent-lige omdrejningspunkt.

Og Sorrow er det mystiske blandingsbarn, som tilfører "En velsignelse" det strejf af magisk realisme, der er kendetegnende for Morrisons romaner.

"En velsignelse" er dog i højere grad en opremsning af de forskellige personers følelser og baggrundshistorier, end det er en fortælling med en central handling, der strækker sig i tid og udvikling. Og som sådan bliver den, til trods for sine blot 144 sider, aldrig rigtig interessant.

Samtidig bringer Morrison temamæssigt ikke væsentligt nyt til sit forfatterskab med fortællingen om de fire kvinder, men konstaterer endnu engang, at kvindens lod er hårdt.

Den velsignelse, der er indlejret i romanens titel, er for kvinden i lige så høj grad en forbandelse i en verden, hvor det at give sit barn væk kan være udtryk for en ægte kærlighedshandling.

Toni Morrisons litterære temaer er langtfra uddebatterede og bliver det sandsynligvis aldrig. Men feminismen og borgerretsbevægelsen spiller så afgjort heller ikke samme rolle i samfundsdebatten, som de gjorde i de tidlige år af Morrisons karriere. Netop derfor bliver "En velsignelse" på intet tidspunkt rigtigt vedkommende.

Om bogen

Toni Morrison: "En velsignelse", 144 sider, 300 kroner, Lindhardt og Ringhof.

Uvedkommende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce