Ung mand med ambitioner

BRIDESHEAD REVISITED 2008

Ung mand med ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedskøn, grundig og litterær nyfilmatisering af "Gensyn med Brideshead" er en besnærende identitetsfortælling for de tålmodigt anlagte biografgængere

"Gensyn med Brideshead"

Evelyn Waughs klassiske engelske slægtsroman om en engelsk-katolsk aristokratisk families fald i mellemkrigsårene har tidligere været filmatiseret som tv-føljeton med Jeremy Irons i rollen som Charles Ryder. En visuelt imponerende miniserieudgave, der dog har mødt meget kritik for at nedtone mange af de tabubelagte elementer og nuancer, der i sin tid gjorde romanen småkontroversiel.

I Julian Jarrolds genindspilning af "Gensyn med Brideshead", hvor man har valgt tre mindre kendte ansigter i hovedrollerne og to pålidelige veteraner, Emma Thompson og Michael Gambon, som det stærke krydderi, er der imidlertid ingen tvivl om, hvad det hele handler om: I de forkerte hænder er religion et farligt redskab, der kan jævne ellers sunde sociale konstruktioner med jorden. I dette tilfælde en magtfuld overklassefamilie, med hjemsted i det overdådige Brideshead.

Middelklassekunstneren Charles Ryder (Matthew Goode) er vores nøgle til familiens hemmeligheder og magtkampe. Ryder starter som studerende på Oxford og betages straks af den skabede, fragile og frygteligt charmerende bøsse Sebastian Flyte (Ben Whishaw) og hans slæng af dekadente homoseksuelle.
Charles Ryder (Matthew Goode) hvirvles ind i den rige families hemmeligheder og magtkampe gennem sit bekendtskab med Sebastian Flyte (Ben Whishaw). Hayley Atwell spiller Sebastians søster Julia, som Ryder forelsker sig i.
Charles Ryder (Matthew Goode) hvirvles ind i den rige families hemmeligheder og magtkampe gennem sit bekendtskab med Sebastian Flyte (Ben Whishaw). Hayley Atwell spiller Sebastians søster Julia, som Ryder forelsker sig i.
Foto: SF Film

Hemmelighed og kval

Homoseksualiteten er dog ikke Sebastians største hemmelighed. Han er dybt alkoholiseret og lider stærke samvittighedskvaler, plantet af den dominerende moder Lady Marchmain (Thompson). Moderen antager, at Ryder kan sætte noget skik på den afsporede unge mand og inviterer Ryder til at blive på Brideshead sommeren over. Men Sebastian og Charles' venskab og ikke mindst forholdet til den strengt katolsk moder kommer på en farlig prøve, da den unge mand forelsker sig i Sebastians smukke søster, Julia (Hayley Atwell).

Julian Jarrold stod bag sidste års semibiografiske "Becoming Jane", der var en nænsom og omhyggelig kærlighedshistorie til det modne publikum. Til sammenligning fremstår "Gensyn med Brideshead" en anelse mere alvorstung og dyster, mens tilgangen til materialet på én gang virker blid og seriøs. Altså så blid som en fortælling om en familie, der ødelægges indefra af en magtsyg kvinde, nu kan være.

Indledningsvis tumler filmen af sted i en noget usmidig ramme, hvor filmfolkene med hast placerer en række flashbacks i andre flashbacks. Der er meget at fortælle på kort tid. Langt bedre går det, da filmen falder til ro og giver sig til både forbudt kærlighed og altfortærende skyldfølelser. For mig stod sidste halvdel af filmen stærkest. Her bliver den også mere levende på billedsiden. Kameraet dvæler ved, ja nærmest kærtegner, religiøse symboler (næsten for mange af dem) og den undrende Charles Ryder, der fra sidelinjen er vidne til de interne magtkamp i familien, men med tiden får en central rolle i de betændte stridigheder.

På sidste spole bliver der i tv-seriemanuskriptforfatterkoryfæet Andrew Davies' adaption masser af plads til at nuancere Ryder-karakteren, som vi instinktivt ser som den svage del af trekløveret. Offerlammet, som en af de skarpsindige bøsser så poetisk fremstiller det. Men tingene tager en forunderlig drejning, da de forskellige medlemmer af Marchmain-familien viser deres sårbare sider, og det pludselig er Ryder, som fremstilles som slangen, der blot venter på det rette øjeblik at slå til.

"Gensyn med Brideshead", engelsk, 133 minutter, tilladt for alle, men frarådes børn under syv år.

Premiere fredag i Café Biografen, Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Scala, Svendborg, Panorama, Middelfart.

Ung mand med ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce