Ung jury på hårdt arbejde

De 16 dommere i børne-ungejuryen i Carl Nielsen Violinkonkurrencen.
Foto: Christian Brandt

Ung jury på hårdt arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

16 musikskoleelever skal vælge deres favorit-violinist

- Det vigtigste er, at violinisterne forstår at gøre musikken til deres egen!

Så kort beskriver Anne-Sofie Thåstrup Mejlbjerg børne-ungejuryens krav til en prisvinder ved Carl Nielsen Violinkonkurrencen.

De 16 musikskoleelever i alderen fra 12 til 19 år, som udgør børne-ungejuryen, kommer fra hele Fyn, men har fået en fælles introduktion til opgaven.

- To musikere fra Odense Symfoniorkester har lært os, hvad vi skal lytte efter, når det gælder klang, teknik og udtryk, fortæller Gitte Thaulow Schultz, der lige som Anne-Sofie er 15 år og fra Tommerup.

- Vi hørte også fire forskellige udgaver af det samme værk, og så skulle vi bedømme, hvilket der var bedst, supplerer Anne-Sofie.

Den 8. Internationale Carl Nielsen Violinkonkurrence begyndte for en uge siden, men børne-ungejuryen havde første arbejdsdag torsdag, hvor tredje runde begyndte. Torsdag sad de på jurybænken fra kl. 14.30 til 20.30 og fredag fra kl. 13 til kl. 19. Og søndag går det løs igen med den første finalekoncert.

- Det kan godt være hårdt at skulle koncentrere sig i så lang tid, men det er også sjovt, siger Gitte.

Anne-Sofie er den eneste i børne-ungejuryen, som ikke spiller violin. Hun spiller cello, og har gjort det i ti år:

- Selv om jeg ikke ved så meget om spilleteknik på violin, kan jeg sagtens høre, om de spiller godt, og om deres musik rører mig, tilføjer Anne-Sofie.

Ud til publikum

Gitte, der har spillet violin, siden hun var fem år, tilføjer:

- Når jeg bedømmer, går jeg mest op i, om musikerne kan frigøre sig fra noderne. Selvfølgelig skal de spille det, der står, men det er vigtigt, at de samtidig når ud til publikum.

Står det til Tommerup-pigerne, er det ikke nødvendigvis den af de 12 semifinalister, som spiller teknisk perfekt, der får børne-ungeprisen:

- Næsten tvært imod. Hvis jeg skal vælge imellem én, der står musestille og spiller helt fejlfrit, og én der har mindre teknisk overskud, men til gengæld lægger hele kroppen i sit spil, så vælger jeg den sidste, fastslår Gitte.

Hvor de ti professorer og musikpædagoger i voksenjuryen hele tiden skal vælge nogen fra, er det børne-ungejuryens opgave at vælge til. De 16 musikskolelever skal nemlig finde frem til den af semifinalisterne, der skal have børne-ungejuryens pris på 10.000 kr.

Men akkurat som de voksne dommere venter medlemmerne af børne-ungejuryen med at træffe afgørelsen, til sidste tone er spillet mandag aften.

Finalen strækker sig over to aftner. Søndag og mandag skal de fire finalister på skift opføre Carl Nielsens "Violinkoncert" og efter eget ønske en violinkoncert af Beethoven, Brahms, Sibelius eller Tjajkovskij.

Der er priser til de fire bedst placerede samt fire specialpriser - her i blandt den fra børne-ungejuryen.

Ung jury på hårdt arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce