Under en regn af granater - hverdag i Afghanistan


Under en regn af granater - hverdag i Afghanistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk officer har skrevet kradse erindringer fra Afghanistan

erindringer

Thomas Larsen: "Dagbog fra Afghanistan"

Det er åbenbart sæson for at udgive bøger om Afghanistan. Fornylig kom journalisten Kim Hundevadts helteepos "I morgen angriber vi igen", og nu kommer der så en dagbog fra en mand, der ved, hvad han skriver om. Thomas Larsen har nemlig været udsendt som dansk officer i Kandahar i det sydlige Afghanistan.

"Dagbog..." har naturligvis en række af de skavanker, som dagbøger kan have. For eksempel er det jævnt uinteressant at læse om Larsens og kærestens forhold eller om hans julegaveindkøb. Dertil kommer, at Larsen til tider fremstår som både selvretfærdig og rethaverisk.

Men Thomas Larsen er fremragende i sin dokumentariske tilgang til den allierede indsats i Afghanistan. Dag for dag fortæller han om krig - på et tidspunkt, hvor danske medier på det pågældende tidspunkt ellers indikerede, at det gik fremad. "Ganske som i går begyndte dagen med et morterangreb...", skriver Thomas Larsen f.eks. 20. november 2006. Dagligt fortæller han om 10, 50 eller 60 talebanere, der er blevet slået ihjel af allierede styrker. Voldsomme krigshandlinger med andre ord - og dermed langt fra den virkelighed om fred og fordragelig genopbyggelse, som vi ellers har hørt.

Tåbelige beslutninger

Thomas Larsen er også eksplicit og krads i sin kritik af det danske forsvar og af dele af den allierede opbygning. Mandskabet er sendt til Afghanistan uden det nødvendige materiel, beslutningsgangene er ineffektive, der bliver taget militært set tåbelige beslutninger. Krads kritik fra en mand, der ikke længere sidder i Kandahar, men på Hærens Kampskole i Oksbøl.

Politikere, udenrigsjournalister og forsvarets folk bør læse Larsens dagbog. Og det bør alle andre med interessere for det danske krigseventyr i Asien i virkeligheden også.

Om Bogen

Thomas Larsen: "Dagbog fra Afghanistan". 274 sider, 299 kroner, Borgens Forlag.

Under en regn af granater - hverdag i Afghanistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce