Ufed film om fedt emne


Ufed film om fedt emne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BRÆK: Man får det dårligt af den meget opreklamerede McDonald-film
Idéen er så syg, at den er god: Spis kun og udelukkende produkter fra McDonald's i en hel måned og se, hvad der sker med din krop.

Og det er så, hvad Morgan Spurlock gør - og laver en film om det.

Han tager 14 kilo på, taber sexlysten, bliver deprimeret og smadrer stort set sin lever. Det tager ham 14 måneder at vende tilbage til den gennemsunde nogle-og-30-årige, han angiveligt var, inden eksperimentet begyndte.

Spurlock har været pr-medarbejder, han har været tv-kommentator fra beach-volley, han har fem gange forgæves forsøgt at blive optaget på filmskolen.

Men en dag sad han og så tv, og hørte om den retssag, som et par teenagere havde anlagt mod McDonald's, og så fik han idéen.

Nu er Spurlock så blevet berømt, og filmen hypes stort set lige så meget som McDonald's produkter i hvert fald på dansk tv i disse dage.

Problemet er bare, at filmen ikke er særlig god.

Spurlock har klare ambitioner om at efterligne Michael Moore - hans berømte landsmand og prisvindende dokumentarkollega ("Bowling for Columbine" og snart "Fahrenheit 911").

Men det magter Spurlock slet, slet ikke.

Lige fra begyndelsen er filmen for skinger i sin tone.

Spurlock gør det fra starten klart, at han holder med de to teenagere i deres søgsmål mod fastfood-kæden. Og han har meget travlt med at gøre McDonald's til hovedansvarlig for den omsiggribende fedme-epidemi, der hærger verdens mægtigste nation.

Bedre bliver det ikke af, at filmen garneres med primitive anti McD-sange og dårlige propagandamalerier.

Spurlock er simpelthen for enøjet til, at man kan tage ham alvorligt, og man sidder hele tiden og spekulerer på, hvad der er blevet klippet fra.

Allerede på andendagen brækker han sig, mens han forsøger at spise en super-size-menu op. Han foræder sig simpelthen i sit forsøg på at ramme den meget hadede fast-food-kæde, og dét virker meget symbolsk, ligesom det vel ikke just styrker troværdigheden.

Alt det er synd, for det lykkes jo Spurlock at få understreget noget, vi godt vidste i forvejen: At amerikanerne og vi andre vesterlændinge generelt står i en fedme-krise på grund af for dårlige spisevaner og for lidt motion. At McDonald's er skrupelløse profitmagere sammen med resten af fødevareindustrien. Og at deres mad er usund.

Men "Super Size Me" er meget mere propaganda end dokumentar, og der er ikke kalorier nok i den til en hel spillefilm.

Hvilket selvfølgelig ikke forhindrer den i at få én til at tænke længe og grundigt over spisevanerne.

Jesper Mads Eriksen

"Super Size Me". Amerikansk, 96 min., tilladt for alle.

Ufed film om fedt emne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce