Årets sanseudstilling "Langt ude i skoven" er en skov af eventyrlige muligheder.
Jeg er i en skov, jeg ikke kender. Træstammerne er allesammen hvide og nøgne, og skoven strækker sig, så langt øjet rækker. Tilsyneladende ser den meget tilforladelig ud, den skov. Men bevæger jeg mig lidt ind i den, opdager jeg ting og sager, mens lyset skifter.

Heldigvis, at jeg har fået udleveret en lommelygte. Pludselig er det helt mørkt, og månen står op. I hvert fald kan jeg skimte den mellem træerne, mens et eller andet drypper et eller andet sted.

Går jeg efter lyden, er det bare en hel masse små katte omkring et træ. De står og vinker og lyder som vand. Og hvis jeg kigger op i træerne, skinner det nogle steder, som om regndråberne hænger fast i træerne. Og derhenne ligger der nogle telte med et lejrbål.

Skal jeg mon vove mig hen og se, om der er nogen, der ligger i telt? Eller skal jeg prøve at kravle op og lægge mig i en rede, så jeg bliver som en fugl?

Sådan står oplevelserne i kø, når børn og deres voksne fra i morgen får adgang til den hvide skov med 85 fire meter høje træstammer i Kunsthallen på Brandts. Her åbner årets sanseudstilling med scenograf og lysdesignerparret Helle Damgaard og Antonio Rodriques’ udstilling "Langt ude i skoven" . Og den er tænkt som et spejlet naturlandskab, hvor børnene som i et rollespil kan blive en del af den handling, de selv finder på, mens de går rundt.

Tag jer god tid

- Vi håber meget, børnene vil gå rundt og lade sig overraske. Det er vigtigt, at de tager sig tid til at opleve og ikke bare drøner rundt, fordi de tror, de har set det hele, lige når de kommer ind i rummet. For det har de ikke, siger Helle Dam- gaard og Antonio Rodriques.

De har prøvet udstillingen af på deres egne børn på fem og 10 år, og da Marie og Sylvester først havde fundet ud af, at der sker mange underlige ting, hvis man har øjnene med sig, så videde udstillingen sig ud og blev til et sted, hvor de selv kunne iscenesætte deres egne lege, fortæller forældrene.

- Vi vil give børnene noget smukt. Nogens iscenesat natur, som er vores bud på den allerbedste virkelighed. Det er jo sjovt at pege på naturen, selv om den er gendigtet i lysstofrør, som Antonio Rodriques udtrykker det.

Han er mester for det computerstyrede lys- og lydsystem, som betyder, at man i løbet af 20 minutter vil opleve 24 timer i skoven. Fra lys til mørke.

- Lyset skifter automatisk, men jeg håber, de fleste kommer ind i skoven, når der er lyst. Så kan de gå rundt og opdage tingene og ikke blive bange, når det senere bliver mørkt. Er de trygge, vil de komme til at digte videre og finde på nye oplevelser i tusmørket, siger Antonio Rodriques.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Blå bog