Tung læsning om nazimuslimer


Tung læsning om nazimuslimer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historikere evner ikke at formidle historien om muslimers samarbejde med nazister under Anden Verdenskrig.

De tyske historikere Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers har gravet sig ned i et omfattende kildemateriale for at skrive historien om stormuftien af Jerusalem, Amin el-Husseini, og hans samarbejde med Tysklands naziregime både før og under Anden Verdenskrig.

Bogen er yderst relevant, for stormuftien og en række andre islamister var på mange måder med til at gøde jorden for, at jødeudryddelserne fik så uhyrligt et omfang, som tilfældet var.

Bogen er i den forstand yderst velkommen, ikke mindst fordi den også er yderst veldokumenteret og yderst detaljeret.

Og det er samtidig bogens kerneproblem: At den satser så entydigt på det detaljerede. Bogens fornemme historiske grundforskning kommer nemlig til at skygge for læsningen, fordi forfatterne fuldstændigt svigter på det formidlingsmæssige felt.

Bogen er skrevet uden særlig tanke på den forudsætningsløse læser, så den stiller høje krav til læserens paratviden om personer, steder og begivenheder i Mellemøsten under Anden Verdenskrig.

Forfatterne kunne relativt enkelt have hjulpet læserne på vej med f.eks. et indeks over nøglepersoner, men det har man fravalgt - muligvis af hensyn til de akademiske ambitioner.

"Halvmåne og hagekors" er - trods sin småpopulistiske titel - tysk skrevet, bagtung og akademisk. Til overflod svigter den danske oversætter med mellemrum sin pligt til at komme uden om de værste bagtunge sætninger, og det er nødvendigt, når bogen med sine næsten 1200 henvisninger lader referencerne fyge gennem luften.

Dertil kommer, at forfatterne - måske af frygt for ikke at dokumentere alting meget detaljeret - hælder i øvrigt ligegyldige eller betydningsløse detaljer ind på siderne.

Som når vi får at vide, hvornår og hvor tyske agenter i Palæstina er født. Oplysninger der aldrig siden finder anvendelse eller får betydning i forløbet.

Indholdet af Mallmann og Cüppers' akademiske forskning berettiger til fem stjerner i toppen af denne anmeldelse. Desværre får de kun to stjerner for formidlingen, så bogen ender på en kedelig og ærgerlig tre'er.

om bogen

Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers: "Halvmåne og hagekors. Det Tredje Rige, araberne og Palæstina". 310 sider, 298 kroner, Informations Forlag.

Tung læsning om nazimuslimer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce