Tre tekster, der har rørt Anne-Marie Mai

Tre nyere tekster har særlig betydnig for Anne-Marie Mai. Det er tekster, der har rørt hende, og som selvfølgelig indgår i hendes nye kanon. Foto: Liv Østerstrand

Tre tekster, der har rørt Anne-Marie Mai

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai har i sit liv og sin karriere beskæftiget sig med litteratur af enhver slags. Men der er nogle værker i den nyere litteratur, der har personlig betydning for hende, fordi de har rørt hende særligt. Her kan du læse hendes top tre, som også indgår i den nye kanon på DK4.

Halfdan Rasmussens "Halfdans ABC" fra 1967

- "Halfdans ABC" er illustreret, men ordene giver os også billeder. Man kan ikke lade være med at se hende der Ane med kanonen og anemonerne for sig, selvom man ikke har tegningen.

- Bogen er kendt af flere generationer, men måske har de voksne glemt, at de engang har læst den som børn. Så den er skæg at finde frem igen. Og så er den fra 1967, som er et skelsættende år i dansk børnelitteratur, for i løbet af to måneder kommer der flere bøger, der bare forandrer hele børnelitteraturen.

Peter Seebergs roman "Ved havet" fra 1978

- Den er jeg meget glad for. Det er en af de bedste filosofiske romaner, der er skrevet på dansk, og den er så enkel på samme tid. Den foregår en sommerdag ved havet ved Rømø, hvor vi følger de mennesker, der tager ud for at slappe af ved havet. Der er blandt andre en tyk kvinde, der er noget besværet af, at hun vejer alt for meget, men da hun kommer ud i vandet, har hun en følelse af lethed, af at hun er vægtløs, og solen er der, og det er sådan et fuldstændig salighedsøjeblik for hende. Det er meget smukt beskrevet.

- Man bliver virkelig optaget af beskrivelserne i "Ved Havet", for de giver sådan en stemning og er anledning til eftertanke.

Natasjas "Giv Mig Danmark Tilbage" fra 2007

- Det er en ny Danmarkssang. Natasja er en kunstner, der dør meget ung, og hun får desværre så kort et liv og så kort en produktion, men jeg synes i så høj grad, det er værd at huske hende. Hun laver så lidt, men det, hun laver, er så godt.

- Selvfølgelig er sangen meget bundet til den tid, hun henviser til i sangen, nemlig 00'erne, men det er noget i hendes vers, der har samme gyldighed som P.H's tekster. Han forholder sig også direkte til sin samtid men bliver ved med at være gyldig og fuld af poesi.

Tre tekster, der har rørt Anne-Marie Mai

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce