Lars Lilholt og band sørgede for både latter, eftertænksomhed og suverænt spillemandskab i Assens

Koncert

Lars Lilholt

Hele vejen fra Odense centrum til Assens downtown bad jeg om, at Lars Lilholt og band ville levere en gennemsnitlig koncert. Ikke dårlig. Bare ikke så god som de forhenværende tre koncerter på Tobaksgaarden, jeg har anmeldt. Alle til fem stjerner. Læserne skulle nødigt få det indtryk, at jeg favoriserer spillestedet. Men allerede efter 15-20 minutter af onsdagens koncert kan jeg mærke, hvor det bærer hen.

Først og fremmest er lyden til UG, hvilket er essentielt for at få fuldt udbytte af både Lilholts karakteristiske vokal samt de fire musikere, der skiftevis bakker op på banjo, trommer, bas, guitar og keyboard.

- De nye sange fra albummet "Amulet" har tryglet om at komme med til Assens, og jeg kunne ikke sige nej. Derfor er første sæt dedikeret til dem, indleder Lars Lilholt, der er yderst snakkesalig.

Koncerten er en del af "Storyteller"-turnéen, og jeg skal sandt for dyden love for, at der bliver fortalt historier ad libitum. Om landmanden, der hver søndag klædte sig ud i dametøj og kørte galt, fordi svogeren kørte forbi. Om afskeden med den elskede hund Lavina, der fik flere i salen til at snøfte. Om den danske emigrant Oscar Matheus Nielsen, der blev den første danske verdensmester i boksning og nu er endt i Lilholt-sangen "Battling Kid". En seks minutter lang livshistorie, der er et ren knockout af en fortælling.

Set i sammenhæng med sangen "Hvis vejen ikke starter i mit hjerte", der handler om nutidens emigranter, maner den i den grad til eftertænksomhed. Den maner dog også til en mistanke om plagiat, da den guitarbårne melodi er stort set identisk med Aviciis kæmpehit "Wake Me Up". Om den svenske dj er krediteret på "Amulet", ved jeg ikke.

Dansk hører vi med huden

Lars Lilholt fik stor ros efter sin medvirken i tv-programmet "Toppen af Poppen", hvor han blandt andet fortolkede sange af Oh Land, Stine Brahmsen, Shaka Loveless og Dúné.

- Jeg var nødt til at gendigte sangene på dansk, så de her unge mennesker kunne forstå, hvad de sang. Dansk er det sprog, vi kan høre med huden, filosoferer Lars Lilholt inden en række fornemme fortolkninger af blandt andet Stine Brahmsen-hittet "Prototypical", der er blevet til "Hjem til Silkeborg".

Tv-programmet mindede også Lilholt om sangen "Hvor går vi hen, når vi går", som er blevet støvet behørigt af og spilles i en gribende, ren version. Andægtigheden sænker sig over publikum, og man fornemmer, at grebet om ægtefællens hånd strammes. Et klart højdepunkt.

Sangen "Singapoore Annie" har en introduktion, der er næsten lige så lang som afstanden til landet, der synges om. Men med Lilholt som storyteller vil man ikke gå glip af et sekund af rejsen. Vi møder kusinen og hendes mand, lynkineseren Joe, der ikke kan begribe, at Michael Learns To Rock varmer op for Lars Lilholt i Danmark, da han lige har set bandet optræde for 50.000 i Singapoore.

Der er så meget, vi mennesker ikke begriber, og personligt forstår jeg ikke dem, der har gjort det til en sport at nedgøre Lars Lilholt. Man kan diskutere, om han er blevet smukkere med alderen, men han er en fremragende sangskriver og en distinkt sanger, der omgivet af dygtige musikere til fulde fortjener fem stjerner. Fandens også.

Om koncerten

Tobaksgaarden, Assens, onsdag 2. marts: Lars Lilholt

Af Simon Staun

sim@fyens.dk

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.