"The Tree of Life" vandt Guldpalmen i stærkt felt, hvor andre favoritter som Kaurismäki ikke vandt noget.
Se video under teksten

Det var én af favoritterne, der modtog salens hyldest i festivalpalæet i Cannes, da juryen tildelte den amerikanske film "The Tree of Life" Guldpalmen for bedste film i hovedkonkurrencen.

Brad Pitt og Sean Penn spiller hovedrollerne i dette familiedrama fra 1950'erne, som imidlertid rækker meget længere ud end familiens små og store trakasserier.

Filmen er den 67-årige instruktør Terrence Malicks femte i en næsten 40 år lang karriere, som blev indledt i 1973 med "Badlands".

Fem år senere vandt han prisen som bedste instruktør i Cannes for "Days of Heaven".

I år blev Guldpalmen uddelt som afslutning på en festival, der i høj grad var præget af den polemik, Lars von Trier skabte med kontroversielle udtalelser om Hitler, nazismen og jøderne efter visningen af instruktørens ny film, "Melancholia".

Det ændrede dog ikke billedet af en festival af høj kvalitet og med i hvert fald syv-otte seriøse kandidater til priserne blandt de 20 film i hovedkonkurrencen.

Blandt dem var to danske instruktørers værker, og juryen hædrede dem begge med én af de store priser.

Mange kritikere savnede den banebrydende provokation i filmen, som ellers er von Triers varemærke, i "Melancholia". Men Kirsten Dunst ydede en formidabel præstation, som udløste prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

Også Nicolas Winding Refns amerikanske film, "Drive", bidrog til indtrykket af en stærk hovedkonkurrence med sin effektfulde blanding af action-krimi og afdæmpet kammerspil mellem historiens to hovedpersoner.

Winding Refn modtog prisen som bedste instruktør, den 40-årige danskers internationale gennembrud.

Den franske skuespiller Jean Dujardin blev hyldet for prisen for bedste mandlige hovedrolle, som han leverede i én af anden af favoritterne, den sort-hvide stumfilm "L'artiste".

Feltet af palme- og priskandidater var usædvanligt stort.

Blandt dem, som måtte rejse tomhændede hjem fra Cannes, var finnen Aki Kaurismäki og hans spanske kollega Pedro Almodóvar, som deltog med filmene "Le Havre" og "Den hud som jeg bor i".

De var ellers begge nævnt som stærke bud på hovedprisen.

Se den officielle trailer til "The Tree of Life"

Mere om emnet

Se alle

Von Trier beholder støtte fra sin von And

Tysk investor dropper von Trier

Deneuve er chokeret over Trier-furore