The Minds of 99-dokumentar: Fynsk filmmager fulgte kultband i halvandet år

Kasper Kiertzner til venstre har fulgt bandet The Minds of 99 i halvandet år. Tre af de fem medlemmer var med i Odense, fra venstre er det Asger Wissing, Niels Brandt og Anders Folke Larsen. Foto: Simon Staun

The Minds of 99-dokumentar: Fynsk filmmager fulgte kultband i halvandet år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske dokumentarist Kasper Kiertzner har lavet filmen "Stor som en sol" om rockbandet The Minds of 99. Han fulgte bandmedlemmerne tæt i halvandet år, mens de turnerede intenst og indspillede gruppens tredje album "Solkongen". Torsdag har filmen premiere over hele landet.

Da den fynske filminstruktør Kasper Kiertzner første gang hørte The Minds of 99-sangen "Ud af min krop" til et bryllup for to år siden, faldt han pladask for det danske rockband.

- Da jeg dansede alene for mig selv til "Ud af min krop", følte jeg mig lykkelig på en måde, jeg sjældent har oplevet før. Følelsen sad i kroppen flere dage efter, så jeg begyndte at skrive små notater om min oplevelse. En uge senere skrev jeg en lang mail til Niels Brandt og foreslog, at jeg lavede en dokumentarfilm om bandet. Jeg havde ikke lavet den vilde research, men jeg kunne mærke, at jeg ville finde ud af, hvilke mennesker der kunne lave musik, som påvirkede mig så meget, siger Kasper Kiertzner.

Forsanger Niels Brandt og resten af bandet blev så paf over den ustyrligt lange mail, at de inviterede Kasper Kiertzner med til gruppens koncert i Aarhus ugen efter. Han skulle ikke have kamera med, men bare være omkring bandet og fremlægge sine tanker, så medlemmerne kunne afgøre, om de ville have ham med på slæb det næste halvandet års tid.

- Vi troede, koncerten i Aarhus var en lille ting på en fredagsbar på universitetet. Det viste sig at være en gigantfest for 20.000 ellevilde mennesker. Det skabte en god dynamik den dag, og Kasper var behagelig at have med i bussen, så vi lod ham komme med om bord, siger Niels Brandt.

The Minds of 99 er blevet kontaktet af flere dokumentarister. Men det, der skilte sig ud med Kasper, var, at han ville noget helt specielt med bandet.

- Han laver ikke musikdokumentarer til daglig, og vi fornemmede, at han var oprigtig. Vi havde lige mistet et medlem og var rundt på gulvet, så vi tænkte også, at Kasper kunne være en god distraktion, siger Niels Brandt.

Kasper Kiertzner er opvokset i Ringe, men bor i dag i København.
Kasper Kiertzner er opvokset i Ringe, men bor i dag i København. "Sort som en sol" er hans første musikdokumentar. Foto: Simon Staun

Største udfordring til dato

Det var ikke alle i bandet, der havde det lige let med at abstrahere fra Kasper Kiertzner og hans kamera.

- Det er meget forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tog at vænne sig til Kaspers tilstedeværelse. Jeg tror ikke, at vi på noget tidspunkt nåede et punkt, hvor vi ikke registrerede ham i rummet. Jeg har selv haft i baghovedet, at alt, jeg sagde og gjorde, kunne ende i en film. Og ødelægge ens liv for evigt, siger guitarist Anders Folke Larsen og ler.

Bassist Asger Wissing sætter meget præcist tid på, hvornår han blev fortrolig med fremmedelementet.

- Der gik et år, før jeg kunne agere normalt med Kasper i rummet, siger han.

- Det var også voldsomt for mig pludselig at stå på Gæstgiveren på Bornholm med fem mennesker, jeg stort set ikke kendte. Og skulle filme dem nærmest døgnet rundt i fem dage. Det var intenst at lære fem forskellige personligheder at kende på samme tid. Det er nok min største udfordring som dokumentarist til dato, siger Kasper Kiertzner.

Tre af The Minds of 99's fem medlemmer var kørt til Odense for at snakke om filmen
Tre af The Minds of 99's fem medlemmer var kørt til Odense for at snakke om filmen "Sort som en sol" til en særlig pressevisning mandag eftermiddag. Det er fra venstre Asger Wissing, Niels Brandt og Anders Folke Larsen. Foto: Simon Staun

Valuta på kontoen

Bandmedlemmerne har haft det sidste ord i forhold til, hvilke klip der skulle med eller slettes. Men det endte med at være meget få optagelser, som blev droppet.

- Vores trommeslager Louis var træt af en scene, som Kasper klippede ud. Men det er vist det eneste, der er blevet fjernet. Vi havde sagt på forhånd, at vi ikke ville have optagelser, når vi spiste. At spise ostemadder i badekåbe er ikke o.k. At ryge joints i badekåbe er o.k., siger Niels Brandt og smiler.

Kasper Kiertzner tror, at det har været vigtigt for samarbejdet, at han hele tiden har været ærlig.

- Jeg har karikeret rollerne en lille smule, men jeg er sikker på, at medlemmerne kan kende sig selv i filmen. De kan se, at "Stor som en sol" i meget høj grad viser virkeligheden. Det er nok det allervigtigste for mig, siger Kasper Kiertzner.

Han har filmet flere hundrede timer med bandet og havde klippet det sammen til en film. Men den fungerede ikke.

- Det første cut af filmen, min klipper og jeg havde klippet, var kedeligt. Ligegyldigt. Derfor skrottede jeg alt og begyndte forfra. Og så lavede jeg den film, man kan se i dag, siger Kasper Kiertzner.

Hvad filmen får af betydning for bandet, er for tidligt at sige.

- Jeg kan slet ikke overskue, hvilken betydning dokumentaren får for bandet på lang sigt, fordi vi på en måde stadig befinder os i orkanens øje, siger Anders Folke Larsen.

Asger Wissing tror, at filmen kan få stor betydning for det, han kalder bandets "legendarisme".

- Vi snakker meget om, hvordan vi bygger oven på vores legendarisme. Det er en form for valuta. Noget, man kan hæve på et senere tidspunkt i karrieren. I den sammenhæng er jeg sikker på, det er kommet noget på kontoen. Fordi vi ikke er blevet klædt af. Fordi Kasper arbejder med myten, siger Asger Wissing.

Finurlig musikdokumentar

Filmens røde tråd er arbejdet med The Minds of 99's tredje album "Solkongen". Et album, især Niels Brandt frygtede ville grundstøde.

- Jeg har altid skrevet de bedste sange, når jeg har haft det herredårligt. Men da vi skulle i gang med "Solkongen" var jeg tilfreds. Glad. Min kreative energi har altid spillet på det modsatte, så jeg frygtede, at sangene ikke ville komme til mig. Men det gjorde de. Derfor synes jeg, det er fucking fantastisk, at der er blevet lavet en film om arbejdet med "Solkongen", siger Niels Brandt.

Han tror, at alle kunstnere, der har en længerevarende karriere, når til et punkt, hvor de famler i blinde, når de endelig får succes.

- Meget af energien i The Minds of 99 har ligget i kampen om at få succes. Men hvad fanden gør man, når man har fået den? Det er et af de spørgsmål, "Stor som en sol" forsøger at svare på. Det gør den til en mere finurlig musikdokumentar end den gængse i mine øjne, siger Niels Brandt.

Forsangeren glæder sig også over, at filmen er fyldt med den særlige humor, som gennemsyrer bandet.

- Kasper har virkelig fanget humoren imellem os. Det med at sidde i turbussen og bare sige en masse lort for at overgå hinanden. Det er det sjoveste ved at være med i det her band, og det er fedt, at det faktisk fungerer på film, selv om det er sindssygt indforstået, siger Niels Brandt.

Den vildeste optur

Der er enkelte klip med, som Kasper Kiertzner ikke har fotograferet. Blandt andet en række optagelser fra gruppens første turné for tre år siden. Hvor fremmødet mildest talt ikke imponerer.

- Vi vidste ikke, at Kasper havde fundet de gamle klip, så vi blev sindssygt overraskede over at se optagelserne. Pladeselskabet havde sendt en praktikant med for at filme de allermest høvlede festivaler, hvor der stod mellem 15 og 20 mennesker og hørte os, mens der sad kvinder og ammede på bænkene. Det var ikke lige den reklame, de havde håbet på, så optagelserne blev aldrig brugt. Shit, hvor var det vildt at blive taget tilbage til de første koncerter, siger Anders Folke Larsen.

Han har svært ved at fatte, at det kun er tre år siden.

- Vi kørte rundt i en bil fra "Lej et lig" og turnerede på røv og albuer. Når man står på det plateau, vi befinder os på i dag, og kigger tilbage, føles det som et andet liv, siger Anders Folke Larsen.

Niels Brandt fik med egne ord den vildeste optur over at genopleve gruppens første koncerter.

- Selv om der står 15 mand, bringer vi en energi ud over scenekanten, som stod der 50.000. Det gjorde vi hver gang. Det gør vi stadig hver gang. Det er jeg fandeme stolt af, at vi kan bevise med denne film. Vi er her nu, fordi vi altid har givet os fuldt ud, siger Niels Brandt.

Hvis man skal ind og se filmen, har han en opfordring.

- Man skal høre "Solkongen" fra start til slut fem gange, inden man ser filmen. Nej, seks. Så er man klædt på, siger Niels Brandt.

"Stor som en sol"' har premiere i 13 biografer torsdag 14. juni. På Fyn kan den ses i Café Biografen og i Nordisk Film Biografer i Odense.

The Minds of 99-dokumentar: Fynsk filmmager fulgte kultband i halvandet år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce