The Matrix møder sin overmand


The Matrix møder sin overmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Scarlett Thomas' nye roman kan beskrives som litterær superliga

"Mr. Y's forbandelse" kan kort beskrives som et møde mellem The Matrix, Derrida, Heidegger, Darwin og Hawkins. Tilsat selvironi og et Umberto Ecosk drive, der gør det regulært spændende at læse om teoretisk fysik. Men endnu kortere kan Scarlett Thomas' roman beskrives som litterær superliga.

Fortællingen handler i hovedtræk om den PhD-studerende Ariel Manto, der en dag snubler over en sjælden antikvarisk bog og derigennem får adgang til Troposfæren, en slags parallelverden og eventyrlig fjerde dimension. Denne verden er imidlertid ikke kun befolket af guder og tankens endeløshed, men også af dubiøse CIA-agenter med licence to kill i samtlige dimensioner. Ariel hooker up med en tidligere præst i udforskningen af Troposfærens beskaffenhed og ikke mindst i kampen mod den ondskab og verdenstrussel, som agenterne udgør.

Egentlig lyder det lidt sci-fi-plat, men Scarlett Thomas indvæver imponerende dele af vestlig filosofi i sit thrillerplot, og hvor "The Matrix" kunne synes puerilt insisterende på at afdække den såkaldt virkelige virkelighed, er Thomas en elegant og humoristisk iscenesætter af fænomenologi, superstrengsteori og evolutionslære. Selv en notorisk ulæselig og skide irriterende poststrukturalist som Jacques Derrida bliver dresseret og gjort forståelig.

Men er man ikke glødende optaget af dyrs rettigheder, kan Scarlett Thomas' lange forsvarstaler virke trættende, ligesom hun ikke har smittet denne anmelder med sin forkærlighed for homøopati. Det er dog detaljer i et overdådigt værk, der fortjener at stå på reolen mellem blandt andre Eco og Italo Calvino.

Om bogen

Scarlett Thomas: "Mr. Y's forbandelse". Oversat af Ninna Brenøe. 540 sider, 349 kroner. Tiderne Skifter. Udkommer i dag.

The Matrix møder sin overmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce