Boganmeldelse

Johan F. Krarups første lange tegneserie er en pinagtig studie i et menneskes korrupte fald.

Bøger: Frank Laursen er en presset mand. Det starter egentlig ganske uskyldigt med, at han køber nogle godt nok usædvanligt billige fodboldtrøjer til et hold drenge, han er træner for, men inden længe, står det klart, at tjenesten forventes gengældt, og så ruller lavinen, eller måske rettere gletsjeren, for Frank bliver ikke revet omkuld, men nærmest eroderet langsomt, men støt mens den ene dårlige beslutning tager den næste.

Frank er hovedpersonen i Johan F. Krarups første store grafiske roman "Styrelsen", der bygger på Johan Krarups egen tid som sagsbehandler i Udlændingestyrelsen i midten af 00'erne, hvor to af styrelsens medarbejdere var involveret i en større korruptionssag.

Frank er den ene af de to, og "Styrelsen" fortæller over sine 224 sider historien om, hvordan han trods de bedste intentioner og fulde bevidsthed om den sø af bæ, han svømmer længere og længere ud i, alligevel ikke er i stand til at kæmpe imod de begivenheder, kollegaen Peter trækker ham ind i. Peter har nemlig gode kontakter til den kinesiske restauratør Huan, der arbejder sammen med korrupte embedsmænd fra sit hjemland om at få billig kinesiske arbejdskraft sendt til Danmark, og her kommer Peter og Frank ind i billedet, da de kan skaffe opholdstilladelser. Og Frank kan jo godt bruge nogle billige fodboldtrøjer, ikke sandt?

Johan F. Krarup har med "Styrelsen" begået sin første længere tegneserie, og det er tåkrummende god læseoplevelse. Franks nedtur fra regelret sagsbehandler til korrumperet og samvittighedstynget skal af en mand er en sand pinsel at bevidne, og det er ment på en god måde. Krarup beskriver den langsomme deroute med sin sædvanlige og usvigelige sans for at iscenesætte hverdagssituationer og ikke mindst dialog, så det næsten bliver ulideligt genkendelige at skue. Det hele virker så helt forfærdelig normalt, men med en lumsk, dyb rumlen af noget grundlæggende skævt et eller andet sted i systemet. Det er ikke til at sætte fingeren på, hvad det er, der er galt i styrelsen i "Styrelsen", for Johan Krarup beskriver livet på kontorgangene med præcis den mængde ironisk distance, der gør, at Frank og Peters handlinger næsten fremstår forståelige.

"Styrelsen" rummer takter fra Krarups tidligere værker som f.eks. "Episk Fejl", hvor det småborgerlige kontorlivs absurditeter spiddes og ristes over sagte, sarkastisk ild. Men med den større rammefortælling omkring de mange små pinagtige optrin løfter det hele sig op og får dybde.Johan F. Krarup: "Styrelsen", 224 sider, 248 kroner, Cobolt.

  • Af: