Teatret giver ordet til Øzcan


Teatret giver ordet til Øzcan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INTEGRATION: Unge indvandrere får lov at fortælle deres egne historier på Betty Nansen Teatret

Zerife Øzcan har sat båndet i videomaskinen, og vi kigger på "Min søster Øzlem," en dokumentarfilm, hun selv har lavet med storesøsteren, der fortæller om sit liv, sine tanker og sine drømme.

Den uformelle forevisning foregår i et loftlokale på Betty Nansen Teatret i København. Et andet sted i huset på den scene, der normalt er reserveret til nogle af landets største skuespillere, stod Zerife og en gruppe unge i efteråret og brugte deres personlige historier i teaterstykket "We are." En forestilling, der senere turnerede til bl.a. Odense.

- Min familie er kurdere, og vi kommer fra Tyrkiet. Den historie, som jeg brugte i forestillingen, var min farmors historie. Hun har boet i Danmark i mange år, men aldrig følt sig rigtigt tilrette her i landet, fortæller Zerife.

Komme til orde

Zerife Øzcan har fået chancen for at fortælle sine historier som deltager i Betty Nansen Teatrets integrationsprojekt. Teatrets direktører, Henrik Hartmann og Peter Langdal, føler nemlig, at teatret har en pligt til, dels at ændre på det stereotype og negative billede, der ofte tegnes af udlændinge i Danmark, dels til at give indvandrerne mulighed for selv at komme til orde.

- Vi vil gerne signalere til andre kulturinstitutioner, at integrationen af vore fremmede medborgere selvfølgelig også er vores ansvar. Vi har vist her på stedet, at det kan lade sig gøre at få kontakt med disse miljøer, siger Henrik Hartmann.

I dag har Betty Nansen en række skoler og uddannelsessteder som samarbejdspartnere i det projekt, der har fået titlen Players Project. Inden for teatrets vægge er der ydet professionel støtte af bl.a. den engelske teatermand Jerry Weller og filminstruktøren Annette K. Olesen.

Som et udbytte af anstrengelserne kan Jakob Holm Hansen, projektkoordinator på Betty Nansen Teatret, konstatere, at langt de fleste af de unge har fået større selvtillid, er blevet mere modne og bedre til at analysere deres egen situation. Og hans vurdering bakkes op af de personer, der har kontakt med de unge til daglig.

- Forløbet har styrket de unges ansvarsfølelse, pligtopfyldenhed, sammenhold og kammeratskab, hedder det i en foreløbig rapport om projektet, der bl.a. følges af Copenhagen Business School.

Teatret har sat gang i de to nye projekter, produktion af dokumentarfilm og radiodokumentar. Zerife Øzcan hænger fortsat på.

- Jeg vil prøve alt, som ser nyt og spændende ud. Men da jeg fik mulighed for at komme med i Players Project, tøvede jeg lidt. Jeg kendte intet til teatret og havde et billede af noget sådan lidt klassisk og gammeldags. Men projektet har helt klart udviklet mig som menneske, gjort mig mere moden og bedre til gruppearbejde. Bare det, at vi skulle lave nogle af de første prøver på engelsk. Jeg var så flov i starten, siger hun.

Økonomisk er projektet sikret frem til februar. I øjeblikket forhandler teatrets ledelse med myndigheder og private i håb om at sikre 2,5 til 3 mio. kr. om året i en treårig periode, så integrationsafdelingen kan blive en fast bestanddel af teatret.

Zerife Øzcan vil gerne bevare en kontakt til teatret, men efter 9. klasse vil hun på handelsskolen.

- Derfor er teatret sådan en slags reserveting for mig. Jeg har svært ved at se mig selv i et fuldtidsjob et sådant sted, men det, vi laver lige nu, giver mig masser af selvtillid, og det er skønt at komme i kontakt med et miljø, der er så anderledes.

Teatret giver ordet til Øzcan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce