Det går godt for de små storbyteatre i Odense. Især Teater Momentum oplever stor fremgang og en stigende loyalitet blandt publikum

Teater Momentum er i sandhed et teater med momentum.

Aldrig har det lille storbyteater haft så mange forestillinger - aldrig har der været så meget publikum til forestillingerne.

Den nuværende succes er frugten af mange års hårdt arbejde, forklarer teaterleder Marianne Klin. Hun indrømmer gerne, at hun har svært ved at få armene ned for tiden.

Marianne Klint

48-årige Marianne Klint har været teaterleder på Teater Momentum i Odense siden 2009.

Hun er uddannet cand.phil. i Musikvidenskab i 1994 og afsluttede i 2010 diplomleder-uddannelsen i Kunst- og kulturledelse ved Scenekunstens Udviklingscenter i Odsherred, University College Vestsjælland.

Marianne Klint har tidligere været administrator og souschef på Den Anden Opera (nu Københavns Musikteater), manager for Dansekompagniet Mancopy og Archauz (nu Bora Bora) i Århus.

Desuden arbejder hun aktivt som producent for flere frie grupper, herunder LiminalDK og Copenhagen Champer Performance

- Den er jo ikke bare kommet af sig selv. Det er flere års målrettet investering i, hvordan vi får det her til at lykkes, og som nu er ved at lykkes. Og det er ikke bare en boble, vi oplever lige nu. Det her er langtidsholdbart, siger hun.

En del af hemmeligheden ligger i publikumsudvikling og publikumspleje, afslører Marianne Klint.

- Vi er ved at opbygge en meget trofast og relativt stor fanskare, som har besluttet sig for at komme til alt, hvad vi laver. Ligegyldigt hvor meget avantgarde eller moderne dans, vi vælger at sætte på programmet, så spiller vi for fulde huse, og det giver en god stemning i salen.

Som ringe i vandet

Den gode stemning er også noget, gæsteskuespillerne bider mærke i, når de besøger teatret.

- De siger allesammen, at publikummet er fedt at spille for, både fordi der er fyldt, og fordi publikum giver så meget tilbage til scenen. Så vi får gode forstillingsaftener ud af det, fordi alle giver mere.

Det har taget lang tid at finde dette publikum, og her har teatret satset på mund-til-øre-metoden.

- Vores publikum er vores ambassadører. Vi kan jo ikke hente hver enkelt publikummer. Så vi har gjort folk opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at de siger det videre til andre, og det gør de. Det er ringene, der breder sig i vandet-princippet, forklarer Marianne Klint.

Årskortsucces

Siden Marianne Klint kom til i 2009, er det går stærkt. Fra 88 forestillinger og 3946 gæster i 2009/10-sæsonen til foreløbig 197 forestillinger og 12.961 gæster i indeværende sæson.

Samtidig er der solgt 1050 årskort. Årskortet giver adgang til samtlige forestillinger og har været helt centralt i teatrets succes, mener Marianne Klint:

- Det er overvejende årskortholdere, der kommer her i teatret efterhånden. Det eneste, vi forhandler om, er folks tid, når de har et årskort. Og det er fantastisk rørende, så mange der gider bruge deres tid på os.

Succesen har dog også en bagside. Teater Momentum er begyndt at få kapacitetsproblemer og vil gerne i større omfang benytte sig af nogle større scener.

- Vi kan ikke presse flere ind og vil gerne bruge en lidt større sal en gang imellem. Vi kan sagtens sælge det, siger Marianne Klint.

Hun er ikke bange for, at teatret dermed mister magien fra det intime.

- Nogle forestillinger kan sagtens bære, at vi rykker dem ned i operaens sal, hvor man kan sidde 240 i stedet for 130, og det gør vi også, når der er plads, men det er der ikke særlig tit, siger Marianne Klint, der i den kommende sæson har lejet Magasinet til tre forestillinger, hvor der kan sidde 350 publikummere. Af Martin E. Seymour

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle

Teaterleder: Kvaliteten er meget høj

Marianne Klint