"Max Manus" er Norges svar på "Flammen og Citronen" - og den er faktisk bedre.
Godt et halvt år efter at den danske modstandsbevægelsesfilm, "Flammen og Citronen" begyndte sin sejrsgang i de danske biografer, var der i Norge premiere på "Max Manus".

Hvis du siger navnet Max Manus, vil de fleste, der overhovedet kender det, nok tænke på et firma, der gør det i kontorartikler inden for diktering. Men inden Max Manus stiftede sit firma i 1946, var han med i den norske modstandsbevægelse. Og det er hans skæbne under krigen, instruktørerne Joachim Rønning og Espen Sandberg beskriver i filmen, der bærer hans navn.

Det er helt uundgåeligt at sammenligne "Max Manus" med "Flammen og Citronen". Begge er efter skandinaviske forhold stort anlagte episke film om modstandsbevægelsen. Og begge afholder sig klogeligt fra at falde i den renskurede heltedyrkelses stereotype fælde.

"Flammen og Citronen" har noget mere ramasjang og action, hvis man er til det, men til gengæld var det en film, der havde lidt svært ved at finde sit fortællemæssige fokus.

Et langt stykke vej ser det ud til, at "Max Manus" lider af samme mangelsygdom.

Vi ser først Max som frivillig på finsk side i Vinterkrigen. Så ser vi ham i det besatte Norge, hvor han på spektakulær vis undslipper Gestapo.

Så er han i Skotland, hvor han sammen med andre eksil-nordmænd modtager militær træning. Så tilbage i Norge for at udføre sabotageaktioner og så i Stockholm for at lade op - og forelske sig. Så tilbage i Skotland til mere træning og i Norge til mere action og så fremdeles.

Det er altsammen solid underholdning, men heller ikke ret meget mere.

Men meget langsomt finder fortællingen ind til sin kerne, og det er i den sidste tredjedel, filmen begynder at løfte sig.

En overlever

Max Manus er en overlever, men hans venner og sammensvorne dør som fluer omkring ham.

Det gør ham mere og mere eftertænksom og indelukket for ikke at sige nervesvækket og fordrukken.

Mest stærkt står filmen faktisk der, hvor det hele er forbi. Da tyskerne har kapituleret, er hele Oslo på gaden i glædesrus. Max Manus vandrer rundt iblandt de festende som en søvngænger, indtil han lukker sig inde og drikker sig fuld.

Det er en ganske nøgtern fremstilling af tapperhedsmedaljens bagside, vi ser her. Vor helt er fuld af tvivl og skyldfølelse på de døde venners vegne.

Og i slutteksterne får vi at vide, at Max Manus havde problemer med nerverne og alkoholforbruget i resten af sit liv - hvor han altså også blev en succesrig forretningsmand.

Den universelle soldat

I grunden får vi ganske lidt at vide om Manus og hans baggrund og bevæggrunde. Men hvor det til at begynde med virker irriterende, bliver det til sidst nærmere en styrke.

Max Manus er den universelle soldat, der kæmper for en sag. Og betaler prisen.

Lige præcis der klinger filmen fuldstændig rent, og så bærer man næsten over med, at den absolut også har sine fejl. Blandt andet en underligt påklistret, overflødig og uforløst sidehistorie om en norsk sekretærs mulige romance med den lokale Gestapo-leder.

Og det er heller ikke, fordi man sidder presset tilbage i biografsædet i flere minutter af imponerethed over skuespilpræstationerne.

Men det hænger selvfølgelig sammen med, at Max Manus - ifølge filmen - i bund og grund bare var en lidt naiv knægt uden skarpe kanter og psykologiske dybder, men tilsat fædrelandskærlighed og en trang til at lege røvere og soldater.

Først senere opdagede han, at det var alvor.

Premiere torsdag i BioCity Odense

"Max Manus", norsk, 118 minutter, tilladt over 15 år.
  • Fyens Stiftstidende