Tandløs mester med bid


Tandløs mester med bid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omtrent midt i andet sæt hiver James Oscar Smith tænderne ud og viser perlerækken fra overmunden og den lyserøde gumme til publikums store forbavselse og jubel. Stedet er Rick's Café i Randers, det er mandag aften, og bag orglet sidder Jimmy Smith. Manden, der midt i 1950'erne viste, hvordan et hammond-orgel skal bruges i jazz og senere kom på pladeselskabet Verve.

I dag har Smith rundet de 72 år. Han må have hjælp til at komme op på scenen og ned igen, men er alligevel den mest vitale musiker i sit band med den unge guitarist Mark Whitfield, saxonisten Hermann Riley, som han har fejret scene-sølvbryllup med, og endelig MartinDrew bag trommerne.

- Oh shit, udbryder Jimmy Smith henvendt til en publikummer på første række:

- Jeg har glemt min BH på hotelværelset, gider du hente den? Jeg kan ikke spille uden.

Første sæt har karakter af jamsession med løst opbyggede numre, og både guitarist og trommeslager får lov til at præsentere sig. Nok mest fordi den gamle mester efter seks dage i London med 12 jobs er træt. Koncerten i Randers, den eneste i Danmark, blev klemt ind i tourplanen. Men når Jimmy åbner for orglet, er trætheden væk, øjnene lyser, og bandet bruser afsted som en hjuldamper på Mississippi med orglet som den pumpende maskine.

Jimmy &Co. er bedst, når de giver numre fra hans seneste plade "dot com blues", som med mere struktur og unisone melodier swinger imponerende godt - eksempelvis "8 Counts for Rita".

James Oscar Smith takker af efter et par timer, kontrakten lød på 65 minutter, og hammond-mesteren får bragende bifald, selv om han ikke gider alt det klapperi.

- Gem det til næste gang jeg kommer - and I will be back, siger den spinkle, sorte mand, inden han får hjælp til at komme ned fra scenen.

Jazzmusikere af Jimmy Smiths kaliber leveres ikke mere. En entertainer, hvis puls strømmer til tangenterne på Laurens Hammonds særegne elektromekaniske instrument, ud gennem den roterende højttaler og direkte i mellemgulvet og fødderne på folk. Tjek ham.

Tandløs mester med bid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce