Symfoni-sæson: Foryngelseskur til Carl Nielsen Konkurrence

Trio con Brio er Ensemble in Residence i Odense Symfoniorkester i sæson 2018-19. Med titlen følger tre koncerter spredt ud over koncertåret. PR-foto

Symfoni-sæson: Foryngelseskur til Carl Nielsen Konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En opdatering af Carl Nielsen Konkurrencerne, et cd-projekt, der til sin tid skal markere orkestrets 75-års jubilæum, og ansættelsen af Trio con Brio er blandt nyhederne i Odense Symfoniorkesters sæson 2018-19.

Klassisk: Indspilningen af Carl Nielsens symfonier med Nikolaj Znaider som dirigent. En nyfortolkning af Carl Nielsen Konkurrencen. Trio con Brio som Ensemble in Residence. Det er nogle af de højdepunkter, Odense Symfoniorkesters musikchef, Finn Schumacker, fremhæver ved sæson 2018-19.

Hvis musikchefen skal være lidt "hyp alle mine heste"-agtig, glæder han sig over, at komponisten Carl Nielsen og dirigenten og violinisten Nikolaj Znaider bliver knyttet endnu tættere til orkestret. Det sker, når Carl Nielsen Konkurrencen fra 21. marts 2019 optræder i nye klæder, og når Znaider over de kommende år dirigerer alle Carl Nielsens symfonier.

- Som jurypræsident har den verdenskendte danske dirigent og violinist Nikolaj Znaider stor andel i fornyelsen af Carl Nielsen Konkurrencerne i violin, fløjte og klarinet, som vi fremover afvikler på en gang. Formålet er at gøre konkurrencerne mere synlige. Når det fysisk kan lade sig gøre, skyldes det, at vi samarbejder med Syddansk Musikkonservatorium, som efter flytningen til Odeon kan bidrage med øvelokaler og en ekstra koncertsal, siger Finn Schumacker.

"Nikolaj Znaider fortolker Nielsens musik på en måde, der klæder orkestret perfekt. Han har en sjælden indlevelse i Nielsens særlige fandenivoldskhed og humor. Når han dirigerer, kan man høre de danske rødder!"
Finn Schumacker, musikchef, Odense Symfoniorkester
I den kommende sæson skal Nikolaj Znaider både optræde som vioinist og dirigent i Odense Symfoniorkester. Og som jurypræsident for Carl Nielsen Konkurrencerne. Arkivfoto: Knud Erik Jørgensen
I den kommende sæson skal Nikolaj Znaider både optræde som vioinist og dirigent i Odense Symfoniorkester. Og som jurypræsident for Carl Nielsen Konkurrencerne. Arkivfoto: Knud Erik Jørgensen

Danske rødder

Musikchefen forklarer, hvad intentionen bag konkurrencen er:

- At finde morgendagens stjerner, at fejre Carl Nielsen og at præsentere hans musik for en bredere kreds. For at understrege at Carl Nielsen ikke kun er for en smal elite, men også fortjener forankring hos unge mennesker, indleder vi konkurrencen med en koncert med Carl Nielsen Ungdomsorkestet. Nikolaj Znaider er solist i Carl Nielsens "Violinkoncert", og koncerten bliver gentaget i Aalborg og København.

Nikolaj Znaider, der som den hidtil eneste dansker har vundet Carl Nielsen Violinkonkurrencen, spiller også en hovedrolle i fejringen af Odense Symfoniorkesters 75-års jubilæum i 2021. Frem mod jubilæet indspiller orkestret under ledelse af Nikolaj Znaider Carl Nielsens seks symfonier. I september i år dirigerer han"Symfoni nr. 4 - Det uudslukkelige" ved to koncerter.

- Znaider dirigerede orkestret ved vores fjering af Carl Nielsens 150-års fødselsdag, og han fortolker Nielsens musik på en måde, der klæder orkestret perfekt. Han har en sjælden indlevelse i Nielsens særlige fandenivoldskhed og humor. Når han dirigerer, kan man høre de danske rødder!

Trio con Brio

Det kan virke lidt fantasiløst at engagere Trio con Brio som hus-ensemble, for de tre musikere er i forvejen højprofilerede, både som ensemble og som kunstnerisk ledelse for Kammermusikfestivalen på Lundsgaard og som hyppige gæstemusikere på Hindsgavl Festival.

Men Finn Schumacker synes ikke, at det er overkill:

- Trio con Brio er umådeligt populær, og når vi præsenterer trioen ved tre koncerter, bliver det i stort setup med symfoniorkestret i et repertoire, der spænder fra det mest klassiske af det klassiske til helt ny musik.

Tak for historier

I september medvirker Trio con Brios strengespillere, Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong, i Philip Glass' "Dobbeltkoncert for violin og cello", mens pianisten Jens Elvekjær er solist i Beethovens "Klaverkoncert nr. 3". I november er Trio con Brio omdrejningspunkt i Beethovens "Tripelkoncert". I februar opfører trioen "L'Isola della Città (Øen i byen)", som Bent Sørensen har skrevet til trioen, og som i 2017 gav ham en Grawemeyer Award, der er musikkens nobelpris.

- Trio con Brios meget forskellige programmer sætter også fokus på, hvor bredt musikbegrebet er. Novemberkoncerten bliver samtidig kulminationen på projekt "Musiske rejser", hvor vi sidste efterår tog rundt på Fyn og byttede musik for publikums personlige fortællinger. Komponisten Andy Pape er ved at lægge sidste hånd på værket "Rejsen frem", som bliver uropført 29. november.

Andy Pape arrangerer også en kammermusikudgave af værket, som bliver opført i Nyborg, Svendborg, Kerteminde og Faaborg som en slags "tak for historierne", hvor publikum efter et måltid mad hører deres egne historier omsat til musik.

Odense Symfoniorkesters sæsonbrochure bliver udsendt til abonnenter i denne weekend og kan bestilles på www.odensesymfoni.dk

Symfoni-sæson: Foryngelseskur til Carl Nielsen Konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce