Sylvesters syn på Danmark

Leif Sylvester med sin cykel fra en af sine mange cykelture rundt i Danmark.

Sylvesters syn på Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interview

Multikunstneren Leif Sylvester har gennem fire somre cyklet rundt i Danmark. Det er der kommet en bog med fotos, vers, refleksioner og malerier ud af.

Bøger: Når Leif Sylvester Petersen og hans cykel passerer et gammelt stendige, er han nødt til at stoppe op. Stenene kalder på at blive rørt og fornemmet, mens tankerne om istidens skubben, vandets skurren og tidligere generationers slid med at bakse de tunge sten på plads, passerer.

Det danske flag, gamle træer, faldefærdige lader, nypløjet jord, sirligt bindingsværk og ukrudt, der kan løfte en flise, kalder også på eftertanker, men også nye vindmøller, vinmarker og et buldrende fly kan få multikunstneren til at stoppe op og reflektere.

Nogle gange har han taget et foto af det sete med sit mobilkamera, nogle gange skrevet en lille tekst til billedet eller vers på rim. Andre gange har han malet til sine tekster, og nu er det hele samlet i en bog, som han har kaldt for "Danmark & mig".

Midt i bogen er der også flere sider med tekster om og gamle fotos fra hans barn- og ungdom. "For jeg er jo også en del af Danmark", siger han.

Han har i det hele taget brugt sig selv som udgangspunkt til at beskrive de ting, han har hæftet sig ved. Han har ønsket at præsentere os for genkendelighed og tilsat det finurlighed, pudsige iagttagelser, glimt i øjet og skæve vinkler. Vi må gerne være underholdt.

- Men det er ikke bare pladder, jeg skriver. Det lykkes mig også indimellem at få klemt mine holdninger ud uden at have en trist tone om, hvor forfærdeligt noget måtte være, siger han med smil i stemmen.

Leif Sylvester Petersen
Født 18. april 1950. Opvokset på Amager.Da han var 14 år, døde hans ene lillebror som niårig af blindtarmsbetændelse. Det kom til at præge både Leif Sylvester og familien, og det tragiske dødsfald indgår også i bogen "Danmark & mig".

Tømrer, gøgler, musiker, kunstmaler, socialist, skuespiller og forfatter.

Bor i Tibirke Sand i Nordsjælland sammen med tidl. sygeplejerske og nu gallerist Lisbeth Clausen. Har fem voksne børn fra tidligere forhold.

Ejer af Galleri Phyton i Borgergade i København.

Efter at have holdt pause fra musikken i næste 30 år er han nu med i bandet Leif Sylvester Family and Friends og spiller rundt i landet med en mindre udgave, som hedder Sylvester og lille band.

Var for år tilbage ramt af lungekræft og har derfor nedsat lungekapacitet, men er i dag rask og synger med egne ord bedre end nogensinde.

- Det vil jeg blæse på

Leif Sylvester er uddannet tømrer, men også gøgler, musiker, kunstmaler, erklæret socialist, skuespiller og de senere år også forfatter.

Så hvad er du mest?

- Hæ hæ. Jeg er nået dertil, hvor jeg vil blæse på, hvad jeg er. Jeg er så heldig, at jeg kan nøjes med at lave det, jeg har lyst til, siger han.

Han har medvirket i adskillige film. Huskes som skuespiller formentlig af mange især for sin medvirken i "Midt om natten". Kendes også for sin musik især i bandet Sylvester og svalerne, og i mange år er han blevet forbundet med sin malerkunst og sit Galleri Python i Borgergade i København. Leif Sylvester er cobrakunstner, og hans naivistiske billeder er i høj kurs.

Forfatter-titlen er den nyeste og kom til næsten tilfældigt. For nogle år siden havde han malet nogle billeder og skrevet et par vers til, men var ikke tilfreds og havde dengang heller ikke videre lyst til at arbejde med ord. Han forsøgte at overtale vennen Klaus Rifbjerg, der som han var fra Amager, men det blev aldrig til noget. Tværtimod opfordrede andre forfattervenner ham til at skrive noget mere, så det gjorde han, og billedbogen "Mig og de andre" fik forord af Benny Andersen.

"Leif Sylvester er jo noget for sig/men han er sgu' også noget for mig", skriver Benny Andersen og nævner også, at Leif Sylvesters vers minder om Halfdan Rasmussens tosserier.

Det er dog ikke bevidst, siger Leif Sylvester.

- Jeg arbejdede meget med versene, og det var først, da jeg fandt ud af at runde af, at slutte med en pointe - nøglen til det hele, at jeg kunne skrive og lide at skrive, fortæller han.

Et af malerierne i bogen. Teksten slutter således: "Ja det er Maren Malkebo/med meget store patter/den står og laver C2/udslip ... så det batter."

Cykelturene

Inspirationen til "Danmark & mig" er især hentet fra fire års cykelture rundt i Danmark sammen med en god ven. Fra Skagen i nord til Sønderjylland i syd. Leif Sylvester nævner Østersøruten på Fyn og turen rundt om Ringkøbing Fjord som nogle af de meget smukke.

- Men det er ikke det hele, der fungerer som billede. Nogle steder har jeg fået en idé til en tekst, men fundet selve billedet et andet sted. Noget kan som bekendt se fantastisk ud i virkeligheden og ligne ingenting, når jeg har taget billedet, fortæller han om processen.

- Vi overvejer i øvrigt at køre Fyn rundt til sommer. Jeg skal lige have styr på afstandene, for vi gider højst 60 kilometer om dagen.

Han maler stadig meget. Går hver morgen på arbejde i sit atelier og bruger skriveriet som pause, når malingen skal tørre eller som overspringshandling.

Flere af versene fra "Danmark & mig" er også blevet til sange i hans band Leif Sylvester Family and Friends. Bandet har de seneste år udgivet albummene "Amager" og "Født til at dø" og er på vej med et tredje, hvori der også vil være vers fra "Danmark & mig".

"Verden er stor. Jeg har været rundt omkring, fra den ene ende til den anden og har mange fantastiske billeder og oplevelser indeni mig. Men der er ingen oplevelser og genstande, som går så dybt og rodfæster sig så stærkt, som dem fra mine ture rundt i Danmark ... Mit Danmark har glimt i øjet" skriver Leif Sylvester blandt andet i sin præsentation af bogen, som han slutter med "kærlig hilsen Leif Sylvester".

Leif Sylvester: "Danmark & mig", eget forlag, består af 44 indtryk i tekst og billeder.

Foto fra bogen af et stendige, hvortil teksten indledes med denne tekst: "To hænder har holdt om hver en sten/og lagt dem hvor de skal ligge/løftet og slæbt på slidte ben/i trætte øjeblikke."

Sylvesters syn på Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.