Svigt har mange ansigter

Tilde bygger sammen med sin bror Ruud våben, som de tager hævn med, når de bliver mobbet. Foto: Still fra kortfilmen "Mod resten af verden"

Svigt har mange ansigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Simon Lykkes "Mod resten af verden" er en velfortalt kortfilm, der bliver leveret med stærkt skuespil og skarpe detaljer. Desværre er der nogle skurrende elementer, der udfordrer et ellers gennemført billede af en barndom.

"Jamen, de ligner jo ikke svigtede børn", kan jeg ikke lade være med at tænke, da jeg først ser søskendeparret Tilde og Ruud i Simon Lykkes kortfilm "Mod resten af verden". Men næsten inden tanken er fuldendt, bliver den erstattet af en ny. For svigt ser jo ikke nødvendigvis ud, den bæres under tøjet, i hjertet og minderne.

Og denne fortælling er ikke en om svigt i socialklasse fem, men om en barndom, som den huskes. Det virker langt hen ad vejen med enkle og velvalgte deltajer, der skildrer det tætte sammenhold mellem to søskende, der føler sig alene i en verden, hvor alle er imod dem. De er kompromisløse, hvis nogen går imod dem, og giver igen uden at blinke. Med bat og armbryst og indestængt vrede. Deres fortælling er ekstrem og ensidig, men det skal den også være, for det er deres historie.

Derfor er det ikke på trods af men på grund af, at de to søskende ligner nogen, der laver deres lektier og går til gymnastik og fodbold to gange om ugen, kortfilmen virker, som den gør. Den sætter gang i tankerne, forfalder aldrig til stereotyper, og klip og scener fungerer noget nær upåklageligt.

Ruud og Tilde bliver flyttet fra skole til skole. På en ny skole bliver Ruud igen mobbet med det ar, han har fået efter en af søskendeparrets hævnaktioner. Foto: Still fra kortfilmen
Ruud og Tilde bliver flyttet fra skole til skole. På en ny skole bliver Ruud igen mobbet med det ar, han har fået efter en af søskendeparrets hævnaktioner. Foto: Still fra kortfilmen "Mod resten af verden"

Forstyrrende smartphone

Mørket og lyset fra den fjerne barndom, den kunstige lyd fra campingvognsdøren, der smækker, og de udviskede og ansigtløse voksne er detaljer, der alle støtter og styrker det tidløse billedet af mindernes fortælling.

Men det er ikke uden undtagelse. I åbningsscenen sidder storesøster Tilde og forbereder sin hævn med et hjemmelavet ødelæggelsesvåben i miniudgave, som hun laver efter instrukser fra det, der ligner en youtube-video fra sin iPhone, men det bliver dog et mere forstyrrende element end et bidrag til den tidløse fortælling. Telefonens funktion som inspirationskilde til det grusomme våben stikker ud blandt de øvrige detaljer, som udtrykker et forsigtigt håb for de svigtede børn.

Svigt har mange ansigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce