Formidabelt ungt talent som moderne Messias
"The Dark is Rising" er ikke versioneret til dansk, og det fremgår fra start at hoverpersonen netop fylder 14 år, så målgruppen er fastslået: De efterårsferieramte, tidlige teenagere. Men deres familie og omgangskreds kan også sagtens se med, for filmen med den (ringere) danske undertitel "Den sorte Rytter" er rigtig flot og spændende og stærkt spillet.

"Noget" er sket med far Stanton hjemme i USA, og derfor har familien på hele ni medlemmer rykket teltpælene til et landligt lille-by-England, som er ved at gøre sig klar til den forestående jul.

Da unge Will Stanton tager på gaveindkøb, møder han en lille gruppe af udødelige krigere - kaldet "De Gamle" - som forklarer den forskræmte dreng at han er Tegnfinderen - den eneste, der kan frelse Verden og menneskeheden. Nok er han kun 14, men han er allerede en stor kriger med store kræfter. Den Sorte Rytter - den personificerede ondskab - har imidlertid også mægtige kræfter, og han bliver stærkere for hvert øjeblik, der går.

Altså den klassiske kamp mellem godt og ondt, anført af den formidabelt spillende unge Alexander Ludwig i rollen som Will. En pubertetshærget teenager hevet op med rode fra sit hjem og omplantet i en helt anden verdensdel. Mobbet af lede storebrødre og pludseligt smidt ud i en overnaturlig gigantkonflikt, han ikke begriber.

Det er i høj grad unge Ludwig i den altdominerende hovedrolle, der gør filmen så elementært spændende, men han bliver godt hjulpet af filmens opbygning, hvor klip, rytme og tempo bevidst og sikkert får spændingen til at stige og stige.

Filmen bygger på et af bindene i en serie på fem ungdoms-spændingsromaner af den prisbelønnede forfatter, Susan Cooper. Så selv om manuskriptforfatter John Hodge (Trainspotting, The Beach) og instruktør David Cunningham har deres kunstneriske frihed og ansvar, er det ms. Cooper, der må tage skylden for mange af de handlingsmæssige smuttere, der skæmmer den ellers så flotte og velproducerede film.

Slutningen er svag, og den unge helt får på et tidspunkt et voldsomt Kristus-Messias-præg, som filmen ellers slet ikke har lagt op til.

Desuden forsømmer filmen, som ellers er dyrt og effektfuldt prodceret, at give et præcist billede af de forskellige tidsaldre, Will lander i. Og endelig - for nu at slutte med begyndelsen: Der gøres ikke rigtigt rede for grunden til, at storfamilien flytter fra USA til England. Og så er der selvfølgelig lige den detalje, at denne julefilm får premiere i efterårsferien!

Disse indvendinger bør dog ikke afholde eventyrlystne unge og voksne fra at se et lille stortalent i hovedrollen i denne overvældende flotte og spændende "sorte" eventyrfilm.

"Dark is Rising", amerikansk , 94 minutter, tilladt over 11 år.

Premiere fredag i Cinemaxx Rosengaard, Odense, Panorama, Middelfart, Scala, Svendborg
  • fyens.dk