Store Roberts enke protesterer

Robert Jacobsens skulptur og Skt. Knuds Kirke fotograferet under kulturnatten i Odense 2001, da Lysteknisk Selskab eksperimenterede med lys på bygninger, statuer og skulpturer.
Foto: Arkivfoto: Robert Wengler

Store Roberts enke protesterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FLYTNING: Kunstnerens rettigheder krænkes, siger Maria Jacobsen, der nu hyrer advokat

Maria Jacobsen er rystet. Enken efter "Store Robert" forstår ikke, hvordan Odense Bys Kunstfond, kan finde på at flytte Robert Jacobsens skulptur fra Flakhaven.

- Jeg synes det er en krænkelse af Robert, siger hun.

- Som enke efter Robert er det mig, der varetager hans interesser. Jeg har de kunstneriske rettigheder. Og jeg kan ikke stærkt nok give udtryk for min modstand mod at skulpturen flyttes, siger Maria Jacobsen, som ikke mener, at man bare kan skalte og valte med kunstværket.

Robert Jacobsens skulptur var et bestillingsarbejde, tænkt og udformet specielt til Flakhaven som en gave i forbindelse med Odenses 1000-års-jubilæum i 1988 og indviet af Dronning Ingrid.

- Jeg blander mig nu i sagen og protesterer gevaldigt, siger Maria Jacobsen, som vil søge advokatbistand for at finde ud af, om hendes mands kunstneriske rettigheder bliver krænket ved en flytning.

- Den gamle Jacobsen ville rotere i sin grav, hvis han kendte planerne om at flytte skulpturen, siger Maria Jacobsen.

Moralsk angribeligt

Robert Jacobsens enke får støtte til sine synspunkter fra Leif Holmstedt.

Han er tidligere ejer af Galleri Torso i Vintappetstræde i Odense og var nær ven af Robert Jacobsen.

- Jeg synes, det er uforskammet over for de fire firmaer, der i sin tid gav Odense skulpturen til byens 1000 års-jubilæum, siger Leif Holmstedt, som i sin tid spillede en væsentlig rolle i kampen for at få en Robert Jacobsen skulptur til byen.

- For 16 år siden ønskede Odense Kommune og dens kunstfond en Robert Jacobsen-skulptur specielt fremstillet til Flakhaven. Fire store Odense-virksomheder sponserede skulpturen, og jeg synes, det moralsk-etisk er mere end angribeligt at fjerne den fra sin berettigede plads. Det er ikke noget, man bare lige kan gøre, siger Leif Holmstedt, som ikke har noget udestående med Bjørn Nørgaard, men som alligevel finder det besynderligt, at man nu vil fjerne en verdensberømt kunstners værk og erstatte det med et værk lavet af en Danmarks-berømt.

Stor højde

Professor Bjørn Nørgaard, hvis H.C. Andersen-skulptur er udset til at skulle ertstatte Robert Jacobsens "Bylandskab" har selv tidligere højlydt protesteret imod flytning af skulpturer.

- Nørgaard havde i sin tid sin skulptur "Menneskemuren" stående foran Statens Museum for Kunst. Den ville de ikke have stående, og den blev fjernet. Så var fanden løs i Sølvgade, Bjørn Nørgaard protesterede og sagde direkte, at "det kunne man altså ikke".

- Måske har han glemt det, men det er altså det samme han er i færd med at gøre i Odense, siger Leif Holmstedt, som kalder den planlagte opstilling af Nørgaards skulptur på Flakhaven for "yderligere at være med til at tivolisere byen med H.C. Andersen-skulpturer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bjørn Nørgaard.

Store Roberts enke protesterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce