Bertolt Brechts "Svendborgdigte" bliver sceneudgave til november

I Brechts Hus, Skovsbostrand ved Svendborg, sidder to mænd og har heftig hjertebanken over et fælles teaterprojekt. Det er sangskriver Søren Huss og teaterchef på Baggård Teatret Jakob Bjerregaard Engmann. Komponisten og idémanden bag intet mindre end en verdenspremiere: Bertolt Brechts digtsamling "Svendborger Gedichte" bliver netop nu for første gang oversat til dansk, og 17. november bliver digtene til Søren Huss-musik for første gang sat på scenen.

Bertolt Brecht havde gennem livet berømte komponister som Kurt Weill, Hans Eisler, Paul Dessau og Paul Hindemith til at sætte sange og teater i musik. I 60-året for sin død får den tyske teaterdigter nu også en Søren Huss.

- Brechts digte og skuespil var totalt ukendt og ubetrådt land for mig. Det var en gave til mit nuværende solist-univers, hvor jeg netop længtes efter en udfordring. Som solist er det herligt at blive hentet ud af navlepilleriet og få lov at gå ind i et helt nyt rum. Jeg blev både glad, spændt og en lille smule bange, så jeg sagde ja med det samme, siger Søren Huss, der i foråret rykker ind og arbejder i huset, hvor Brecht skrev samlingen, som nu bliver teaterstykket "Bertolt Brechts Svendborgdigte".

Teaterchef Jakob Bjerregaard Engmann fortæller:

- Det var så heldigt, at Ulla Gjedde var ved at oversætte digtene til dansk på Forlag Multivers. Jeg fik ja fra Brechts børnebørn i Berlin, som har rettighederne. Ellers skulle vi vente 10 år til 70-årsdagen for Brechts død, hvor teksterne bliver frigivet. Dét kan vi jo ikke.

Søren Huss:

- Vi satte os og læste digtene sammen. Det gav både den nødvendige gåsehud og klump i halsen. Kærlighed og fortabelse ved første digt.

- Især hoveddigtet, "An die Nachgeborenen" (Til efterkommerne). Det er en evigt gældende og rørende konstatering af, at vi gamle gjorde, hvad vi kunne med den magt, vi havde. Vi kunne ikke bedre, siger Søren Huss.

- Et lille digterisk testamente fra Brecht til kommende slægter, tilføjer Jakob Bjerregaard.

Urpremieren på "Bertolt Brechts Svendborgdigte" får et forspil med en reception til ære for den tyske digte 14. august, hans dødsdato for 60 år siden. Premieren på Baggård Teatret 17. november følges op af københavnerpremiere på Teater Grob 5. december. Drømmen er så at vise forestillingen på Brechtfestivalen i Brechts fødeby Augsburg i foråret 2017.

  • Af: