Sønderjyder vil have kultur

Alsions markante arkitektur kan ses tværs over sundet fra Sønderborg-siden.

Sønderjyder vil have kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny koncertsal har fået sønderjydernes kulturinteresse til at eksplodere

Operabilletterne til næste sæson er allerede udsolgt, teaterforeningen er vokset med 60 procent og symfoniorkesteret har fordoblet antallet af abonnenter.

Sønderjydernes interesse for kultur oplever lige nu et regulært boom. En ny og topmoderne koncertsal i Sønderborg - Alsion- har tilsyneladende sat ekstra skub i sønderjydernes lyst til kultur.

- Sønderjyder har altid været meget kulturelt bevidste, vi har bare kørt langt efter det. Til Vejle, Esbjerg eller Kolding - eller helt til København. Stille og roligt har vi fået rammerne til at skabe det her. Nu er vi med på beatet, og skaber oplevelser, du ikke finder mange andre steder i Danmark, siger eventchef i Kultur i Syd, Jes Johansen.

Sønderborg Teaterforening har på to år fordoblet antallet af forestillinger med professionel scenekunst, så næste sæson har 40 forestillinger på programmet i Alsion og på Sønderborg Teater. Det er bl.a. operaer som "Tosca" og "Barberen i Sevilla", og teaterforestillinger som "Robin Hood" og "Tørklædemonologerne". Af fire operaforestillinger i Alsion er de tre allerede inden sæsonstarten udsolgt. Det store udbud gør teaterforeningen til landets største.

- Der er en trang til oplevelser i alle samfundslag, og økonomien er også til det. Samtidig arbejder vi meget progressivt og forsøger at ramme så bredt et publikum som muligt. Kulturoplevelser er ikke forbeholdt et bestemt samfundslag eller aldersgruppe, siger Johs. Heesch, formand for Sønderborg Teaterforening.

Foreningens program trækker også publikum i Tyskland, og tilstrømningen er så stor, at Sønderborg Teaterforening nu helt har droppet et operafremstød syd for grænsen.

Flere under 25 år

Især antallet af tilskuere under 25 år er vokset. Mens cirka 3000 unge inden åbningen af Alsion tog plads i mørket til en af forestillingerne, var tallet i den netop afsluttede sæson 4234 tilskuere under 25 år. I alt købte 19.751 mennesker i den første sæson med Alsion en billet - en stigning på 5279 i forhold til året før.

- Sønderjyderne har altid været meget interesseret i kultur, og i dag har vil tilbuddene til det. Jeg mener, det kun er de helt store byer i Danmark, der kan matche det kulturudbud, der er i Sønderborg lige nu fra rytmisk musik over scenekunst og til revy, siger Johs. Heesch.

Også Sønderjyllands Symfoniorkester kan mærke en stigende interesse for kulturelle oplevelser, og folk kører gerne fra Esbjerg eller Kolding for at lytte til orkesteret i Alsion. Antallet af abonnenter er steget fra 500 til over 900, og orkesteret må ofte melde alt udsolgt til koncerterne. I gennemsnit kom 767 tilhørere sidste år til koncerterne. Året før var tallet 580.

For sønderjyderne punkterer de mange kulturudbud myten om Udkantsdanmark.

- Ting kan også lade sig gøre i et randområde. Sønderborg ligger jo i bunden af Danmark, og selv om vi ikke synes, der er langt til København, synes andre måske, der er langt til Sønderborg. Vi har bevist gennem mange år, at det godt kan lade sig gøre at skabe store oplevelser, og Alsion er blot endnu et bevis på, at det godt kan lade sige gøre, siger Jes Johansen fra Kultur i Syd.

Johs. Heesch fra Sønderborg Teaterforening siger:

- Jeg har aldrig følt, at vi var et udkantsområde - tværtimod synes jeg, vi ligger centralt. Måske opfatter københavnerne os som en udkant, men det er vi i hvert fald ikke på kulturområdet, og det ved de også centralt, siger Johs. Heesch. (ritzau)
Fakta
Alsion ligger helt ud til vandet i Sønderborg og rummer blandt andet Syddansk Universitet, en privat forskerpark og én af Europas bedste akustiske koncertsale til klassisk musik.

Byggeriet er på 28.428 kvadratmeter, og har kostet cirka 600 millioner kroner.

Alsion blev officielt indviet i oktober 2007, men har været i brug i godt et års tid. Den første teatersæson i Alsion var således sæsonen 2007-2008

Navnet Alsion er skabt af en lokal borger og fandtes ikke på dansk. Nu er Alsion registreret som et varemærke og dermed beskyttet som et unikt navn i Danmark.

Sønderjyder vil have kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce