Sød musik opstår

I Odense Skoleorkester samles man om musikken og får nye venner som sidegevinst.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Sød musik opstår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Skoleorkester er fællesskab og familietraditioner gennem snart 60 år

Glade stemmer, ivrig snak og fnisen strømmer op fra Kragsbjergskolens kælder. Følger man lydene hen ad gangen og ned ad den grå trappe, står man snart i et forlokale fyldt med opslagstavler, der annoncerer øvetider, tomme sodavandsflasker i kasser og store, sorte bokse - bokse, med trommer i.

Runder man hjørnet, mødes man et kort sekund af mindst 30 par nysgerrige øjne, hvorefter snakken livligt fortsætter.

Velkommen til øveaften hos Odense Skoleorkester!

Et ægte familieforetagende

Klokken er ved at nærme sig 18:00, og det er tid for alle de fremmødte børn og unge at finde instrumenterne frem. I aften er der gruppespil, hvilket vil sige, at de forskellige instrumentgrupper spiller sammen. Undervisningen foregår både i et af orkesterets seks kælderlokaler samt i lånte klasseværelser på skolens 1. sal.

23-årige Stefan Skov Rungstrøm og hans søster Mette Skov Rungstrøm, 25, er kontaktpersoner og ledere for orkesteret. De fortæller, begge med et sigende glimt i øjet, om hvordan orkesteret har været i familiens varetægt i snart 40 år.

- Vores farfar overtog ledelsen i 1970, og derefter kom vores far til. Han mødte vores mor i orkesteret, og nu spiller vi, deres børn, her også, fortæller Mette.

Samtidig peger Stefan på en ung fyr i teenageflokken og supplerer med oplysningen om, at det faktisk er deres fætter Kenneth, hvis forældre, Stefan og Mettes faster og onkel, ligeledes mødtes til tonerne af tubaer og trommer i selvsamme klub.

- Og for at det ikke skal være løgn, så mødtes vores farbror og tante faktisk også her, beretter Stefan.
Søskendeparret Mette og Stefan, som leder orkesteret, kan også nogle tricks på trommerne.
Søskendeparret Mette og Stefan, som leder orkesteret, kan også nogle tricks på trommerne.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Sommerture

Odense Skoleorkester blev grundlagt i 1950 af daværende skoledirektør S.P. Fredebo. Orkesteret havde dengang cirka 20 medlemmer, og siden da er det kun gået fremad for den musikalske klub. - Vi har i dag 64 medlemmer, og vi tager ud til alle slags arrangementer - lige fra fastelavnsfester og julekoncerter til H.C. Andersens fødselsdag og lokale dyrskuer, fortæller Stefan.

Musikerne har også været både i Spanien, på Færøerne og i Ungarn på deres årlige sommertur.

- I år går rejsen til Tyskland i anden uge af sommerferien, supplerer han.
Kevin Liebmann (tv) demonstrerer talentet for trompetspil.
Kevin Liebmann (tv) demonstrerer talentet for trompetspil.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Kærester i klubben

Det er slet ikke ualmindeligt, at der opstår sød musik, om man så må sige, blandt orkesterets unge medlemmer:

- Ja, kærestepar har vi i hvert fald ikke manglet! Lige nu har vi vist kun et enkelt par, men på et tidspunkt var alle de store faktisk kærester, siger Stefan.

Både han og søsteren mener, at det er hyggeligt og også ganske sjovt, at de unge musikere finder sammen, når de mødes om musikken. De to søskende er også helt enige om grunden til kæresterierne:

- Det er jo en helt naturlig ting i den alder. Vi har da også selv haft kærester i orkesteret, fortæller Mette smilende.

Mere end bare et orkester

En anden vigtig grund til de tætte bånd mellem orkestermedlemmerne er også, at Odense Skoleorkester ikke bare er en musikklub, hvor man mødes hver mandag og onsdag og øver sammen.

- Vi går meget op i at have et stærkt og godt fællesskab. Her er alle venner, og vi sørger for at lave en masse ting sammen, også uden for orkesteret, fortæller Stefan.

Således kan man som musiker i orkesteret deltage i weekendture, opleve musicals eller være med til fredagscafé i kælderen.

- Man kan sige, at vi nærmest er som en slags ungdomsskole og ikke kun et orkester - vi er en hel familie, beretter Stefan.

Søskendeparret tilføjer leende, at man nu ikke behøver hverken at være i familie med nogen eller gifte sig ind i orkesteret. Alle er velkomne, og der er ikke begrænsede pladser i klubben, for, som Stefan fornøjeligt indskyder:

- Hvis vi bliver for mange, så køber vi bare nogle flere instrumenter.

Så har man lyst til at se sammenholdet an, kan man roligt tage til åbent hus i kælderen i dag.

Sød musik opstår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce