'Snefald': 600 minutters fjernsyn bliver til to timers skuespil, når Odense Teater opfører en sceneudgave af den norske julekalender

Lea Baastrup Rønne (i midten) spiller pigen Selma, der flygter ind i eventyrlandet Snefald. Malene Melsen spiller hendes strikse plejemor, Ruth, og Anders Gjellerup Koch spiller julemanden Julius, som viser sig at være Selmas bedstefar. Foto: Emilia Therese

'Snefald': 600 minutters fjernsyn bliver til to timers skuespil, når Odense Teater opfører en sceneudgave af den norske julekalender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

600 minutters fjernsyn bliver til to timers skuespil, når Odense Teater præsenterer en sceneudgave af den norske tv-julekalender.

Scene: I årevis har "Nøddebo Præstegård", "Jul i Gammelby" og "Fest i Lønneberg" været sikre træffere, som danske teatre er tyet til for at lokke børn og bedsteforældre fra vintermørket ind i teatersalens bløde velourhygge. Odense Teater har tidligere brudt forudsigelighedsrækken med nye bud på julefortællinger for hele familien med "Nissebanden i Grønland", "Jesus og Josefine" og "Der var engang en dreng, som fik en lillesøster til jul". I år gør teatret endnu et forsøg på at forny julegenren. Denne gang har teaterdirektør Jens August Wille skelet til Norge: - Mine børn og jeg så den norske tv-julekalender, "Snefald", da den blev sendt på dansk tv i 2016. Jeg faldt for det eventyrlige, umiskendelige nordiske univers og for handlingen, der stiller det helt centrale spørgsmål: "Hvad er en familie?", siger Jens August Wille.

Juleforestillingen 2019
"Snefald" er en bearbejdet og komprimeret version af de 24 afsnit, der udgjorde tv-julekalenderen "Snøfall", som blev vist på norsk tv i 2016 og på dansk tv i 2017.Klaus Hagerup, Hilde Hagerup, Hanne Hagerup og Synne Teksums originalmanuskript er bearbejdet af Synne Teksum og Marianne Sævig.

Instruktion og koreografi: Frede Gulbrandsen og Peter Friis. Scenografi: Signe Krogh. Kostumedesign: Camilla Bjørnvad.

Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Anders Gjellerup Koch, Malene Melsen, Niels Skovgaard Andersen m.fl.

Forestillingen, der er målrettet børn fra 0. til 6. klasse, bliver opført på Store Scene fra 16. november til 23. december - på børnevenlige tidspunkter. November: mandag-fredag kl. 17.30 og lørdag-søndag kl. 12 og 15.30. December: mandag-fredag kl. 19 og lørdag-søndag kl. 15.30.

Kompleks historie

Teaterdirektøren har ikke kun set julekalenderen, men også sceneudgaven, der er blevet opført i Norge. Så han ved, at det kan lade sig gøre at koge 24 afsnit svarende til 600 minutters fjernsyn ned til en teaterforestilling, der varer et par timer. Jens August Wille understreger, at "Snefald" er en kompleks historie om samhørighed og identitet, men at den også handler om at opsøge og udforske de mørke kræfter og om at finde tilgivelse: - Ind under jul forventer publikum en stor varm forestilling, så ofte må realismen vige for drømmen om eventyret. Men "Snefald" har begge dele. Handlingen begynder realistisk, men flytter sig til et frodigt og mystisk eventyrunivers, inden den ender i virkeligheden igen.

Ikke-elsket

"Snefald" handler om pigen Selma, der er adopteret, men ikke synderlig elsket af Ruth, som hun bor hos. Ruth arbejder på at få Selma sendt væk. Umiddelbart kunne man tro, at det er fordi, Ruth er ond. Men måske har Ruth en grund til ikke at knytte sig til Selma. Måske er hun bange for at involverer sig for meget - af frygt for at hun skal tage afsked med Selma på et tidspunkt.

Det er den slags indbyggede konflikter, der interesserer Jens August Wille: - Ruth mangler i virkeligheden ikke empati, hun er bange for selv at blive såret, at miste. Men den slags følelsesmæssige mekanismer kan Selma ikke gennemskue. Hun føler sig bare ikke-elsket, så da hun får mulighed for at flygte ind i julemandens land, gør hun det. Og straks bliver forestillingen mere eventyrlig og julet, men den får også et skær af fantasy. Julemanden Julius burde være rund og mild og god, men hans verden er også truet, for juleglæden er under pres, så Selma beslutter at hjælpe ham.

Visuelt udtryk

Da "Snefald" blev sendt på dansk tv, var der en del seere, der faldt fra, fordi de følte det fremmedgørende og forstyrrende, at de norske stemmer blev dubbet af danske skuespillere: - Men jeg er sikker på, at alle, der så serien, oplevede et nordisk eventyr, som rummer alle de skønne ting, vi forbinder med julen. Og jeg kan godt garantere, at vores version vil forene eventyret, humoren og hjertevarmen med et fængslende visuelt udtryk, siger Jens August Wille.

'Snefald': 600 minutters fjernsyn bliver til to timers skuespil, når Odense Teater opfører en sceneudgave af den norske julekalender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce